Yolculuk Öncesi Hazırlık

Created with Sketch.

Yolculuk Öncesi Hazırlık


“Motosiklet Seçimi”

Yol motosikleti denilince akla ilk gelen, bol çantalı bir dual sport ya da touring oluyor genelde. Ancak bizim motorumuz farklı bir tarz olabilir. Bisikletlerle bile uzun yol yapılabildiğini hesaba katarsak sağlıklı olan her motorla da yola çıkabiliriz. Gelişen aksesuar seçenekleriyle motosikletinizi yolculuğa uygun hale getirmeniz artık oldukça kolay. Motosikletin yüksek hızlara ulaşabiliyor olması da şart değil, yolumuzu hızımıza göre belirlediğimiz sürece çok eğlenceli olacaktır. Kısacası eğer çok uzaklara gitmeyecekseniz sağlıklı bir motosikletimiz olsun yeter; motor hacmi, silindir sayısı, hızı, büyüklüğü, gösterişi, fiyatı hiç önemli değil.

IMG_0238 kopya.jpg

“Bakım”

Motosikletimiz yeni alınmış değilse genel bir kontrol yapmak olası sorunları önceden engellemek adına önemli olacaktır. Yağ, yağ filtresi, soğutma sıvıları, hidrolik sıvıları, balatalar, fren hortumları, gaz ve debriyaj telleri, bujiler, buji pipoları, akü, alternatör, zincir ve dişli kontrolü…

IMG_7623.jpg

“Kıyafet Seçimi”

Aslında uzun da olsa kısa da olsa her yolculukta koruyucu ekipmanlarımızın tam olması gerekiyor. Ekipman konusunda detaylıca tavsiyelerde bulunduğum diğer yazıma bakmak için tıklayınız!

IMG_0258 kopya.jpg

“Outdoor Ekipman Seçimi”

Kamp ve motosiklet ikilisi eminim sizin de ilginizi çekiyordur. Doğru ekipmanlar ile her hava şartında kamp yapabilirsiniz. Detaylarıyla tavsiyelerde bulunduğum ekipmanlarım için tıklayınız!

20160914_105515_HDR-01 kopya.jpg

“Çantalar”

Çantaların kilitlenebilir olması benim için sevdiğim detaylardan. Eskiden cruiser kullanırken deri çantalarım vardı ve kilidi çok sıradandı. Motosikletten her uzaklaşmamda aklım hep çantalarda kaldığından genellikle çantanın içindeki değerli eşyaları yüklenir öyle ayrılırdım motorun yanından. Artık kilit sistemi güvenli, sağlam çantalarım var. Çantadaki eşyalar, motordan uzaklaştığım zamanlarda eskisi gibi sorun olmuyor. Bir gecelik kamp yaptığım zamanlarda tüm çantaları çadıra taşımam da gerekmiyor. Kamp alanı keşfine çıktığımda motosikleti olduğu gibi bırakabiliyorum. Denize, şehre, müzeye, kaleye, mağaraya her nereye gidersem gideyim işim daha kolay.

Yan çantalar için ucuz yollu bir çözüm olsun derseniz; soft yan çantalara bakabilirsiniz. Bağlantılarına ve yağmur geçirmez oluşuna dikkat etmeyi unutmayın.

IMG_4889 kopya.jpg

“Görünürlük”

Çantaların arkasına reflektörlü bantlardan yapıştırmakta büyük fayda var. Eğer gecenin karanlığında yolculuk yapıyorsak, arkadan gelen araçların bizi görebilmesi çok önemli. Arka farlarımız zayıf olabilir, yüksek bir araç yaklaşıyorsa çantaların içinde kaybolmuş farı göremiyor olabilir, hatta ampul patlamış bile olabilir. Arka ve yan çantalara yapıştıracağımız reflektörlü bantlar, arka fardan çok daha fazlasını yapabilirler. Dilerseniz çantalarınızı ışıklandırabilirsiniz de. Tabii aşırıya kaçmamalı ve arkadaki araç kullanıcısını rahatsız etmemeliyiz.

IMG_9982 kopya.jpg

“Taşıyıcı Demir”

Arka çanta üzeri taşıma demirleri eğer iki kişi yolculuk yapıyorsanız ihtiyaç duyulan aksesuarlardan. Yalnız arka çantanın üzerine çok ağır şeyler koymamamız gerekiyor. Yoksa dengemizi bozabilir, sürüş güvenliğini tehlikeye sokabilirler. Burada önemli olan detaylardan birisi de çanta bağlantı tablanızın kalın ve sağlam olması. Scooter için olan zayıf, günlük kullanım amacıyla üretilen çanta bağlantılarını çok zorlamamak gerektiğini unutmayın.

IMG_1069 kopya.jpg

“Sele Minderi”

Motorunuzun selesi eğer uzun yollarda size acı veriyorsa, bu tarz bir minder kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

“Yaslanma Minderi”

Artçımız varsa arka çantaya sırt dayama minderi büyük rahatlık! Yalnız arka çantanın konumu ve açısı çok önemli, zira çok ileride veya geride yer alan bir sırt dayama minderi rahat ettireceği yerde aksine rahatsızlık verir. Artçımızın yorgunluğu veya rahatsız oturuş pozisyonu bizi de olumsuz etkileyebilir. Tabii ki biz öncelikli olarak artçımızın konforunu düşünüyoruz. :)

IMG_4878 kopya.jpg

“Tur Camı”

Uzun yolda enerjimizi en çok tüketen etkenlerden birisi de rüzgara karşı direnmek. Hatta yüksek süratlerde, rüzgara karşı kafamızı sabit tutmaya çalışan boynumuza ciddi ağırlık yüklüyoruz. Bu da kısa sürede yorulmamıza hatta ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için direkt kaskımıza gelen rüzgarın yönünü değiştirmeliyiz. Görüş açımızı etkilemeyen uzun bir tur camı bizi epey rahatlatacaktır. Hatta camınıza spoiler ekleyip önünüze görünmez bir duvar oluşturabilirsiniz. Bunun için mevcut camınızın çok kısa olmaması gerekiyor. Unutmadan, kaskınıza patlayan direkt rüzgar akıntısı yoğun bir gürültü yapıyor. Uzun süre bu sese maruz kalmak, dikkatimizi dağıtıyor ve işitme sorunlarına sebep olabiliyor. Eğer önüne geçemediğimiz, başımızı ağrıtan bir ses varsa kulak tıkacı kullanablirsiniz. Yalnız bu tıkaçlar da sesin tamamına değil bir kısmına engel olmalı ve sesi makul db seviyelere indirmeli.

IMG_2237 kopya.jpg

“Lastik”

Gideceğimiz yola uygun lastik tercih etmeliyiz. Ayrıca ülkemizin asfalt kalitesi malum, üretim tarihi eskimiş ve ömrünü tamamlamış bir lastik bol virajlı yollarda canımızı sıkabilir.

IMG_0160 kopya.jpg

“Yakıt”

Benim dikkat ettiğim unsurlardan birisi de yakıt tüketimi. Kısa mesafeli yolculuklarda etkisini hissetmeyiz, ama mesafe uzadıça yakıt masrafı gayet ciddi bir konu olabilir. Mesela CBF1000’imin 100 km mesafede (90-100 km/s ile gidildiği takdirde) ortalama 4.5 litre tüketimi var. Şu anda planladığım 20.000 km’lik bir rotada, hız sınırlarına uyarak kullanmakla 30-40 km/s daha hızlı kullanmak arasında yaklaşık 2.500 TL kadar fark var. Bir diğer yandan CB 125 ile bu rotayı tatlı tatlı gidecek olsam, yakıt masrafı yarıdan da aşağıya düşerdi. Sonuç olarak az tüketim, bol bol mesafe demek oluyor.

20160605_224622.jpg

“Aydınlatma”

Motosikletler olarak diğer araçlar tarafından farkedilemiyoruz genellikle, özellikle yerleşim yeri dışında bizim gibi uzun yolculuklar yapan araç kullanıcılarının uykulu ve dikkatsiz olmaları muhtemel. Sis farları ve benzeri aydınlatmalar farkedilme konusunda çok yararlılar. Bunun dışında gece sürüşlerinde farımızın yetersiz kaldığı zamanları telafi etmek için sis farları yardıma yetişiyor.

Geçtiğimiz senelerde yaptığım zifiri karanlık bir gece yolculuğunda otoyolda orta şeritte ilerlerken son anda yolda kamyon lastiği olduğunu farkettim. Şansıma hizamda değildi, ama tam önümde karşılaşmış olsaydım bu kadar şanslı olamayabilirdim. Mutlaka ve mutlaka farımının iyi aydınlatıyor olması, yetersiz geliyorsa da takviye yapmamız gerekiyor.

Eğer sis farı almak istemiyor ve farkedilmek için bir şeyler takmak istiyorsanız “Eagle Eye” satın alabilirsiniz. Çok düşük akım çektiği için tam bir akü dostu. Parlaklığı sayesinde gündüzleri farkedilme konusunda da boyutlarına göre oldukça başarılı.

20160903_213339-01 kopya.jpg

“Yan Ayak”

Özellikle motosikletimizi yüklediğimizde, yan ayaktayken dik ya da yatık bir şekilde durabiliyor. Bu da devrilme riskini beraberinde getiriyor. Çok dik duruyorsa ya motsikletinizi fazlaca yüklemişsinizdir ya da amortisörlerde sorun olabilir. Çok yatık duruyorsa yine aşırı yükten ve ayak boyunun kısa olmasından kaynaklanabilir. Bir diğer durumsa, yan ayağın zemine saplanma durumu. Zemin yumuşak ya da alçaksa geçici bir taş sıkıştırabilirsiniz. Yine de yan ayak genişletici benzeri bir parça takmanızda fayda var.

1381270_896173520397103_2527595287544454138_n.jpg

 

8 cevap

  1. muharrem dedi ki:

    merhaba sizden bir konuda fikir ve yardım istiyorum. istanbul’da yaşıyorum. ve nasip olursa 4-5 ay sonra eşim ile beraber motosikletimiz ile japonya’ya gitmek istiyoruz. fakat şimdiye kadar hiç yurtdışı tecrübemiz olmadı. pasaportlarımızı çıkardık. japonya vize istemiyor. yani 3 aylık turist vizesi veriyor.şimdi japonya ya gitmek için izlememiz gereken yol güzergahını nereden bulabilirim ? yola çıkmadan önce yanımıza almamız gereken evraklar nelerdir ? japonya’ya giderken geceçeğimiz ülkelerde vize istenir mi ? birde ehliyet ruhsat gibi evraklarda değişiklik yapacak mıyız ? bu arada benim yabancı dilim yok. eşimde çat pat biliyor. yanımıza ingilizce sözlük ve ingilizce günlük konusma kitapçığı aldık. bu şekilde bunlarda işimizi görür mü sizce ? bir tecrübe sahibi olarak bize önerebileceğiniz başka tavsiyeleriniz var mı ? ilginize şimdiden çok tşk ederim. Saygı ve sevgilerimi dilerim.

    • Alp dedi ki:

      Merhabalar, ne güzel bir plan.
      Japonya’ya farklı yollardan gidebilirsiniz.
      Gürcistan’dan Rusya’ya geçip sırasıyla Vladikavkaz-Volgograd-Samara-Ufa-Omsk-Novosibirsk-Irkutsk-Khabaovsk ve Vladivostok rotasını izleyebilirsiniz. Vladivostok’tan da feribotla Japonya’ya geçebilirsiniz. Gürcistan ve Rusya vize istemiyor. Bunun yanında alternatif rotalar da belirleyebilirsiniz. Kazakistan ve Moğolistan’da vize istemiyor. Ehliyet, kendi adınıza ruhsat ve pasaport yeterli. Uluslararası ehliyete gerek yok, keza ruhsatın da değiştirilmesine gerek yok. Rusya’ya girdikten sonra da oranın trafik sigortasından yaptırırsınız.

      Bir kere Rusya’da rüşvetçi bir polis, ruhsatımda kiril alfabesi yok diye ceza yazmakla korkutmaya çalışmıştı. Böyle bir zorunluluk yok kesinlikle. Sonuç olarak ceza yazamadı ve rüşvette koparamadı.

      İngilizce merkezi yerler dışında çok işe yaramıyor aslına bakarsanız. İşinize yarayacak Rusça kelimeler öğrenmenizde fayda var. Google translate’in offline sürümünü indirin, kiril alfabesini de telefonunuza yükleyin.

      İlerleyen zamanlarda tavsiyelerle ilgili bir link yollarım, şimdi detaysız olur.

      Merak ettiğiniz konuları sorun siz aklınıza geldikçe.

      Sevgiler…

  2. Mustafa Duran dedi ki:

    Merhabalar,

    Öncelikle vermiş ve paylaşmış olduğunuz bilgi, birikim, tecrübe ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim kendi adıma. Çok yardımcı olacağına eminim :)
    Ben de sizin gibi ufak bir gezi düşünüyorum.
    Eldeki doneler ile başlayacak olursam;
    Öncelikle 2-3 yıldır aktif motor sürücüsü olduğumu söyleyebilirim. En uzak mesafem 450 km motosiklet ile. CBR250 ve V motor 250lik Chopper motorum var. Olursa seyahate chopper ile çıkmayı düşünüyorum.
    Uluslararası (Almanya) ehliyetine sahibim. Süresiz schengen vizem var. Türk vatandaşıyım :)
    Rotam; Kayseri – Sürmene – Borçka – Batum – Tiflis… Buraya kadar garanti inşallah :) Bundan sonra bir halka çizip Ukrayna – Rusya – Bulgaristan ve Kayseri’ye de gelebilirim, aynı yoldan geri de dönebilirim. O anki durumuma bağlı.
    Mayıs 15 gibi çıkmayı düşünüyorum. 1 ay dolmadan gelsem yeterli galiba ama zaman sıkıntım yok kesinlikle.
    Bu ayları baz alacak olursak sizden kamp için malzeme tavsiyesi alabilir miyim öncelikle? Çok profesyonel ve pahalı olmayan orta üzeri materyaller işimi görür galiba.

    Daha sonra sorularımın devamı gelecek :)
    İyi günler

    • Alp dedi ki:

      Merhaba Mustafa, düşüncelerin için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilirim.

      Motosikletin yolculuk için gayet ideal, bir tane kilitlenebilir çantan olursa çok daha iyi olur.
      Rotan şahane, schengenin olması da çok iyi. Hatta zamanın ve enerjin olursa Romanya’dan biraz Balkan ülkelerine geçip oraları da gezebilirsin. Tek sıkıntı Rusya’nın Türk vatandaşlarına tekrardan vize uygulamasına başlamış olması. Mayısa kadar durumlar netleşir gerçi, vizeyi kaldırıyorlar mı ya da başvuru yapıldığında zorluk çıkartıyorlar mı gibi…

      Kamp ekipmanları olarak son kullandıklarımı tavsiye edebilirim.

      Çadırım Quechua Quickhiker 2, kurulumu ve toplaması çok pratik. O yüzden çadırda konaklama işi hiç zorlaştırıcı gelmiyor, fazla zaman harcamamış oluyorsunuz. Toplanıp kapatıldığında küçük yer kaplıyor. Yağmura karşı da oldukça başarılı. Aşağı yukarı saydığım özellikleri barındıran uygun fiyatlı tüm çadırları önerebilirim aslında. Quickhiker 2’yi 229 liraya almıştım, şu an fiyatı baya artmış görünüyor.

      Mat için kesinlikle şişme modelleri tercih et. Minimum 2,5 cm kalınlığı olsun ve katladığında 2,5 litrelik bir pet şişesinden büyük yer kaplamasın. Keza uyku tulumu da kapalıyken çok büyük bir model olmasın. Mayısta yolculuğa başlayacaksan Kafkaslar biraz serin olur geceleri. Konfor derecesi 10 derece olsun en az.

      Çadırımın kurulum videosuna şu linkten bakabilirsin: https://www.motorumla.net/motosikletli-yolculuklarda-kamp-kurma/

      Soruların devamını bekliyorum. :)

      • Mustafa Duran dedi ki:

        Hızlı yanıt için teşekkür ederim.
        Çadır – mat – uyku tulumu görünen kısım bence. Birde gizli kahramanlar var. Mesela ışıklandırma işini ne yaptın? Ocak kullandın mı? Yemek yaptın mı? Uzayıp gidiyor.. :)

        Kamp kısmı biraz netleşti gibi. Biraz daha teknik detaylara girecek olursak, ben yolculuğa inş chopper (bobber) ile çıkacağımdan bahsetmiştim.Takip ettiğim kadarı ile yedek lastik taşımadın. Onun yerine geçici çözümler kullanmışın. Bunun bir sıkıntısı oldu mu senin için?
        Ben retro tarzı açık kask kullanmayı düşünüyorum. Bobber’a gidecek bi tarz olsun diye. Ne vizör var ne de motorda rüzgarlık. Galiba bunun sıkıntısını çekeceğim gibi. Üstüne korumalı çeketlerde giymeyi de düşünmüyorum. Deri bir ceket ve portatif korumalıklar olur zannımca. Bu konuda bir tavsiyen olur mu? :D

        Yanına motosiklet için ekstra yedek parça veya donanım aldın mı? Fren teli, yedek ampül, sigorta, benzin bidonu vs…?

        Aklıma soru gelmiyor :)) En iyisi biriktirip sormak :))

        • Alp dedi ki:

          Akına geldikçe yazabilirsin, kısa ya da uzun farketmez. :)

          Yemek işini kampa bıraktıysam genelde kuru gıda ve konserve ile hallettim. Arada bir ateş yakıp hazırladığım şeyler de olmuştu, ama ocak taşımadım hiç. Taşısaydım da üşenirdim. :) Eğer Moğolistan’ın ıssız yerlerine gitmiş olsam taşıyabilirdim.

          Çadırın aydınlatması için ayrı, dışarı çıkınca kullanacağım aydınlatma farklı oluyor. Çadırın içine mümkün olduğunca loş bir ışık kullanmayı tercih ediyorum. Kamp için ayrılmamış bir yerde ya da turistik olmayan bir bölgede kamp yaparken temel prensibim etraftan bakıldığında dikkat çekmemek. Güçlü bir aydınlatma, dikkatleri üzerimize toplayabilir; meraklı ya da kötü niyetli insanları çekebilir.

          Yanımda lastik taşımadım hiç. Gerektiğinde lastik satın alınabilir öyle bir durumda. Zaten lastik değiştirecek kıvamdaysan, yola çıkmadan değiştirmekte fayda var. Yolculuğa çıkarken yanına lastik alanlar genelde, asfalttan çıktıktan sonra arazi şartlarına elverişli olsun diye alırlar. Onun dışında aynı tip lastiği yanına alan varsa boşuna taşır bence. :)

          Yedek sigortalar, far ampulü, benzin filtresi, fren/gaz teli gibi yedek parçalar alıyorum. Ama motor yağı gibi her yerden bulunabilecek tarzdaki şeyleri gereksiz yük olarak görüyorum. Benzin bidonu da öyle, anca Afrika ya da Kuzeydoğu Asya’da gerekli olur.

          Motoruna gidecek tarzdan ziyade yola gidecek bir tarz seçmeni tavsiye ederim. Yüzüne gelecek taş topraktan tut, arıdan böceğe kadar yüzüne çarpacak. Güvenlik kısmına girmiyorum. :) Yalnız Gürcistan trafiği çok tehlikeli, Romanya’da yol ve trafik açısından sıkıntılı diye biliyorum.

  3. Savas dedi ki:

    Merhaba Azizim,

    web sayfani dikkatle okudum ve tecrübelerini paylastigin icin öncelikle tesekkür ederim.

    ben yurtdisinda yasiyorum ve Allah nasip ederse bu yaz türkiyede motor gezisi yapmak istiyorum. ilk basta esim sicak bakmiyordu ama bir cok blog ve youtube gezi filmlerini gösterince onunda istahi kabardi :))

    altimda 180 CC Mondial Z One s var. gecen yaz 1000 km yol yapmistim ve ilk tecrübelerimdi. Motor oldukca ekonomik. Full Depo 18 Litre yaklasik 2 kisi 550 km yol yapabildim.

    gelelim simdi bu yaz yapmak istedigim tura. oldukca uzun olacak ve ilk tecrübem olacak. akdeniz antalyadan baslayip mersin -adana- antep -urfa -adiyaman -malatya- erzurum yukari trabzon,karadeniz sahilinden amasya -yozgat nevsehir -konya yine antalyaya varmayi hedefledim.

    Esim biraz konaklama konusunda hemfikir degil. ben macera amacli cadir kurma,kamp yapma taraftariyim o ise otellerde kalmayi tercih ediyor. öne sürdügü nedenler ise mantikli. mesela yikanma olayini, cadir kurdugunda nasil yaptin??? Herhangi bir tehlike veyahut merakli gözlerle karsilastinmi?

    teknik olarak neler yanima almam gerekiyor?? El feneri vesayire asikar ama en önemli ekipmanlar mesela nedir?

    Cadir icinde yere mesela ne serdin?

    Aklina gelen önemli tecrübelerini paylasirsan cok sevinirim.

    Selamlar

    Savas

    • Alp dedi ki:

      Selamlar Savaş.
      Ben de teşekkür ederim. Örnek yolculukları göstermekle iyi etmişsin. :)
      Her gün kampta olmazsınız, duş ihtiyacı hissedince otelde kalırsınız.
      Ben güvenlik anlamında bir sorun yaşamadım şimdiye kadar, ama sizin de sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez. Bu topraklarda çok iyi insanların olduğu gibi tam tersi kötü insanlar da var ne yazık ki.
      Yalnız güzergahınızdaki Kapadokya, Karadeniz Yaylaları ve Antalya’nın güzel koylarında kesinlikle kamp yapmanızı tavsiye ederim.

      Çadır içine mat serilir. Şişme ya da köpük şeklindedir. En konforlusu 3,5 cm üzeri şişme matlar diyebilirim.
      Şöyle bir listem var, mantıklı gelenleri yanına alabilirsin.

      Liste: https://www.motorumla.net/yolculuk-oncesi-kontrol-listesi/

      Merak ettiğin her şeyi sorabilirsin buradan…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir