Yurt Dışında Para Pul İşleri

Created with Sketch.

Yurt Dışında Para Pul İşleri

Sıkça sorulan; “Yurtdışı yolculuklarında para işlerini nasıl çözüyorsun” soruları için, merak edenlere tecrübelerimden bahsedeceğim. Sizin de tecrübe ettiğiniz yöntemler varsa, bu gönderinin altından paylaşıp katkı sağayabilirsiniz. Bahsettiğim yöntemler içinde kredi kartına yer vermedim, kredi kartına karşıyım, borçla gezilmez! :)

Yola çıkmadan önce:
-Farklı bankalardan vadesiz hesaplarıma ihtiyacım olacak kadar Türk Lirası yatırdım.
-Debit kartlarımdan aktif olarak kullandığımın bir tane yedeğinden talep ettim.
-Kartların yurt dışı kullanıma karşı bir engeli olup olmadığını teyit ettim. (Engel olsaydı aktif hale getirtecektim.)
-Hesaplarımı daha önceden internet bankacılığına açtırmıştım. (Sizin kapalıysa mutlaka kullanıma hazır hale getirin.)
-Debit kartlardan biri Visa Electron, diğeri Maestro/MasterCard. (Birinin geçmediği yerde diğeri devreye girsin diye)
-Yanıma bir miktar USD aldım, acil bir durumda kullanmak üzere gizli bir bölmeye koydum.
-Yurt dışında para çekmek istediğimde minimum ve sabit bir işlem ücreti alan, kur dönüşümünden komisyon almayan bir bankayı tercih ettim. (Bankaların işlem ücretleri ve komisyonları ciddi farklılık gösterebiliyor, siz en mantıklısı için tek tek rakamlarını kıyaslayın. Ben yolculuğumda aktif olarak Encard kullandım.)

+++
-Kartımızla pasaportunuzun fotokopisini çekip ayrı ve güvenli bir yerde saklayın.
-Kartınızın son kullanma tarihini kontrol edin, yolculuğunuz uzun sürecekse tahmini dönüş zamanına kadar geçerli olduğundan emin olun.
-Ücretsiz yardım çağrı merkezlerinin telefonlarını bir kenara not edin.

Yurt dışına çıktıktan sonra:
-Gittiğim ülkede kalacağım süreye orantılı olarak herhangi bir ATM’ye gidip debit kartım ile para çekiyorum.
-Para çekmek için kartımızı yerleştirdiğimizde, sistem bizim o ülkeden olmadığımzı algılayıp otomatik olarak İngilizce dil seçeneğini sunuyor.
-Türk Lirası hesabımın içindeki paradan çekim yapıyorum ve güncel kur ile işlem yapıp o ülkenin para biriminde nakit veriyor.
-Müşterisi olduğum bankanın para çekme işlerinden kesintisi, para ne kadar olursa olsun BSMV dahil işlem başına 3.15 USD.
-Örnek vereyim: 353 TL karşılığı 10.000 RUB çektim, benden sadece 3.15 USD (7 TL) işlem ücreti almış oldu. Vadesiz TL hesabımdan 353 + 7 = 360 TL eksilmiş oldu. Eğer farklı bir bankanın kartını kullansaydım ve bu banka bu tarz işlemlerden yüzde usulü bir kesinti uygulasaydı, işlem ücretinin yanında birde çektiğim paranın %3-5’i kadarı daha param hesabımdan alınacaktı.

Nakit para kullanımı:
-Nakit para kullanımı, yanınızda taşımak dışında her zaman avantajlıdır. Geçmediği yer yoktur, pazarlık yaparken güçlüdür, ne kadar harcadığımızı kontrol etmede daha etkilidir…
-Debit kartımızla gittiğimiz ülkeden ihtiyacımızdan fazlasını çekebiliriz, elimizde kalacak değil ya farklı bir ülkeye geçerken exchange officelerinde gideceğimiz ülkenin parasına çevirebiliriz.
-Exchange ofislerinde sınıra yakın olanlarından kaçının, büyük şehirlerdeki kurlar her zaman daha iyidir. Hatta bir kaç yer dolaşıp en güzel kuru veren yere gitmek daha karlı olacaktır.
-Birbirine sınırları olan ülkelerde para dönüşüm işlemleri çoğu exchange officelerinde yapılabiliyor, ama araya bir ülke girerse o parayı çevirmek pek kolay olmuyor. Örnek vermek gerekirse: Gürcü larisini Rusya’da rubleye çevirebiliriz, ama Türk Lirasını Beyaz Rusya’da rubleye çevirmek istediğinizde her yerin bu işlemi yapmadığını göreceksiniz. Bir de elnizde kalan para kıymeti düşük bir paraysa gittiğiniz ülkenin büyük şehirleri dışında dönüşüm yapmıyorlar aklınızda bulunsun.

Yurt dışındayken Türkiye’den para gönderilmesi:
-Türkiye’den en masrafsız şekilde parayı gönderebilmeleri için, vadesiz hesabınıza EFT/Havale yapmaları ya da sizin bankanızın BTM’sinden kartsız işlem yaparak hesabınıza para ekleme yapması gerekiyor.
-Para vadesiz hesabınıza yattıktan sonra ister nakit olarak çeker isterseniz de kartınızla harcama yapabilirsiniz.

Alışverişlerde kart kullanımı:
-Visa ya da MasterCard anlaşması olan çoğu yerden alışveriş yapabilirsiniz.
-Debit kartlarda alışverişten komisyon alınmadan güncel kur hesaplanarak bakiyenizden o alışverişin karşılığındaki TL düşüyor genelde.
-Bazen kartınız onaylanmıyor ve ödemeyi yapamıyorsunuz. Böyle durumlar için mutlaka o ülkenin parasından nakit olarak yanınızda bulundurun.
-Turistik yerler dışında, yol üzerinde güzel bir kasabada yemek istediğinizde pos cihazı kullanmayan sadece nakit paranın geçtiği yerler göreceksiniz. Böyle yerel mekanlardan hoşlanıyorsanız yine nakit bulundurmanızda fayda var.

IMG_7938.jpg IMG_7943.jpg

 

Bir cevap

  1. Namık Eltetik dedi ki:

    Çok güzel bilgiler bunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir