Anlas Capra RD İnceleme

Created with Sketch.

Anlas Capra RD İnceleme

Asya’nın doğusuna doğru çıktığım on binlerce kilometrelik yolculuğum önceside motosikletim üzerinde çeşitli hazırlıklar yaptım. Bunlardan neredeyse en önemli olanı doğru lastik seçimiydi. Farklı yol şartlarına adapte olabilen, ağır yük üzerindeyken yuvarlak yapısını kısa sürede kaybetmeyen, asfalt sürüşlerinde yüksek performans gösteren bir lastik olması önceliğimdi ve beklentilerime en yakın olan Anlas Capra RD’yi tercih ederek yolculuğa başladım.

Nasıl uzun yolculuklarım için en doğru ekipmanları bulmaya çalıştıysam, bu da motosikletim için doğru olduğunu düşündüğüm bir seçim oldu. Yaklaşık 3.000 kilometre kullandıktan sonra tecrübe edindiğim kadarıyla da anlatmaya çalışacağım.

Kullanım Ömrü
Capra RD’yi seçmemdeki asıl sebep kullanım ömrünün uzun olmaya elverişli olması. Elbette bu kriter, lastiği doğru bir şekilde kullandığınızda geçerli. Ani hızlanma, frenleme ve yanlış basınçta kullanma lastiğin kilometre ömrünü direkt olarak kısaltıyor. Kısacası motosikleti kullanış stiliniz ve düzenli lastik kontrolü oldukça önemli. Kendi adıma söyleyecek olursam, tek takım lastikle 40.000’lere ulaşmam hiç de zor olmayacak gibi görünüyor. (Belirli periyodlarla bu yazıyı güncel fotoğraflarla yenileyeceğim.)

(Düzenleme)

Lastiğimi 30 bin kilometrede değiştirdim. Bunun sebebi de hazır Türkiye’de olmamdı. Eğer henüz dönmemiş ve yoluma devam ediyor olsaydım, tahmin ettiğim gibi 40.000’leri görebilmem mümkünmüş. Lastiğin güven veren özellikleri 20-25 bin aralığında kaybolmaya başlasa da lastik yapısı genel formunu korumaya devam ediyor. Dikkatli sürüşler ve fazla risk almamalarla birlikte özellikle tur motosikletçileri için uzun ömürlü bir lastik olmuş. Lastiğin delinmelere karşı performansı hakkında net bir şey söyleyemesek de dayanıklı olduğunu düşünüyorum. Çok fazla asfalt dışı sürüşler yaptım, motosiklette oldukça ağırdı ama öyle çatlamalar veya yarılmalarla karşılaşmadım. Sadece bir kez arka lastiğim delindi, onda da Formula X lastik zırhı sorunu çözdü.

Yüksek Hız
Yüklerimden dolayı yüksek hızlarda deneme fırsatı bulamadım, ama modern deseni ve “0° Radyal Çelik” yapısıyla, yüksek hızlarda stabil bir sürüşün mümkün olduğunu söylüyorlar.

(Düzenleme)

30 bin kilometrelik süreçte nadir de olsa yüksek hızları denedim. Lastikten dolayı olumsuz bir şeyle karşılaşmadım. Yalnız çok yüklü olduğum için aşırı stabil bir sürüş mümkün değil.

On-Road
Daha çok arazi sürüşlerini seviyor olsam da şu an kullandığım motosikletten dolayı ağırlıklı olarak on-road sürüşler yapıyorum. Düz yollarda elbette çok sıkılıyorum, ara sıra viraj gördüğümde sürüş keyfini canlandırayım diye tatlı tatlı yatmayı ihmal etmiyorum. Böylesine yüklü ve ağır bir şekilde bile limitleri zorlamaya oldukça müsait olduğunu hissettiriyor. Tabii yolum uzun, çok da abartmıyorum. :)

(Düzenleme)

Yaklaşık 25 binlere yaklaştığımda lastiğin eski performansı kalmadı. Dişleri bir miktar daha duruyor, ama pek güven vermiyor. Ben risk alarak kullanan bir sürücü olmadığım için bu şekilde 40 bin kilometreye kadar kullanabileceğimi düşünüyorum. 40 binde de muhtemelen lastik dişleri tamamen kaybolmuş olur. Yoksa daha da fazla kullanabilirdim.

Off-Road
Başarılı su tahliyesi yapması amacıyla tasarlanan desen yapısı aynı zamanda off-road sürüşler için de işe yarayabiliyor. Tracer 700 gibi bir sınıfta olan motosiklet için asıl amacı off-road olan motosiklet lastiği bulmak mümkün değil, zaten motosikletin amacı da off-road sürüşler değil. Yalnız zaman zaman asfaltın dışına çıkıp, keşif yapmayı seviyorsanız ya da mecburi olarak yol şartları zorlaşmışsa Capra RD işleri kolaylaştırıyor. Elbette iri dişleri olan bir off-road lastiğindeki performansı sunamaz ama dikkatli bir sürüşte zorlanmadan yol alınabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü Tracer 700 ile birlikte gelen stock lastiklerin arazi şartlarını çok iyi biliyorum. Kıyasladığımda fark oldukça büyük. Bazen bu farkı iki motosiklet, kamp yeri keşfine çıktığımızda da görebiliyorum. Ben genellikle engelleri aşıyor ve geride kalan -X marka ithal lastik kullanan- motosiklete desteğe koşuyorum. :)

Gürültü
Temiz bir asfaltta gayet sessiz ve yumuşak sürüş yapılabiliyor. Bozuk yollarda lastikten ziyade daha çok motosikletten gelen sesler duyuluyor.

Islak Zemin
Henüz tam anlamıyla test etme fırsatı bulamadım. Yalnız zaman zaman karşılaştığım ıslak zeminlerde tedirgin edici gelmedi. Hatta geçtiğimiz günlerde şehiriçinde kullanırken su dökülmüş yol ve yola fırlayan çocuk ikilisiyle karşılaştım, panik frende kontrol hiç bozulmadan tehlikeyi atlattım. Tahmin ediyorum ki yağışlı havalarda ve virajlı yollarda da güven verecek.

(Düzenleme)

30 bine yaklaşan Capra RD’ler ilginç bir şekilde ıslak zeminde tutunmaya devam ediyor. Kuru zemindeki başarısını 25 binlerde kaybetmeye başlamıştı. Özellikle kuru zemin asfalt inişlerinde durma amaçlı frenlemeler direkt ABS’nin devreye girmesiyle gerçekleşiyorken, ıslak zeminde ısrarla tutunmaya devam ediyor. Tabii ki risk alıp ıslak deminde virajlara girmedim, ama frenlemedeki başarısına kesinlikle tatmin oldum.

Kullanılan Süre ve Lastik Fotoğrafları:

3000 km

7.000 km

12.000 km

16.000 km

20.000 km

28.000 km

Motosikletinize uygun lastiği ürün kataloğundan bulabilirsiniz.

Anlas lastikleri hakkında gelişmeleri ve farklı tipteki lastikleri hakkında bilgi almak isterseniz, ilgili bağlantılar aşağıda:
www.anlas.com
www.facebook.com/anlasanadolulastik
www.instagram.com/anlasanadolulastik
www.youtube.com/c/anlasmotorcycletyres

 

4 cevap

  1. Ali dedi ki:

    Bir yazım hatası mevcut 30.000 yerine 3.000 yazılmış. Bilginize.

    • Alp Mor dedi ki:

      Ben yazım hatası göremedim. 3.000 km yazdığım, o zamana ait fotoğrafı.

      • Batuhan dedi ki:

        Hocam iyi akşamlar 3000 km deki foto da yarıklar oluşmuş gibi görünüyor ama sıkıntı çıkarır mı

        • Alp Mor dedi ki:

          O lastik 30bine kadar güzel dayandı, sonra değiştirdim. Bir sonraki Capra RD 20 bin civarı epey yoruldu, çünkü yol şartları oldukça kötüydü. Bu tarz bir lastiğin daha fazla dayanması sanırım zor. Gerçi endurocuların lastikleri de daha uzun dayanmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir