10.000 km Bajaj Qute Testi

Created with Sketch.

10.000 km Bajaj Qute Testi

“Bajaj QUTE Videoları”

Aslında bu bölüm yalnızca kendi motosikletlerimi anlattığım bir kısımdı. Qute’u da kendiminmiş gibi benimsediğimden buraya ekleme ihtiyacı hissettim. Az değil, 10 bin kilometredir direksiyon sallıyorum. (Ne, direksiyon mu?) Vallahi ekmek parası abi.

Kullandığım KM: 10.000
Yakıt Tüketimi (100 km’de): 3.9 litre (70 km/s şehirdışı – sabit hız ile)
Model Yılı: 2016
Motor Hacmi: 216 cc
Silindir Adedi: 1 Silindir
Vites : 5 Vites
Ağırlık: 399 kg (boş ağırlık)
Tork: 19.6 Nm / 4000 dd
Güç: 13 HP / 5500 dd
Son Hız: 74 km/h

Qute’tan bahsedecek olursak, o bir quadricycle. Bizimkiler dört tekerlekli motosiklet demişler ruhsatta. Tepkilerinden kullanımına kadar kesinlikle farklı bir araç. 10 bin kilometredir beraberim, motosiklet dışındaki karayolu taşıtlarına (karavanlar hariç) karşı olsam da Qute’u keyifle kullandım. Çünkü o küçük, trafikte mazlum gibi… Bize yakışan da ezilenin dostu olmaktı ve bağrıma bastım, koruyup kolladım onu. Aslında tam bir melek yüzlü şeytan gibi davranıp, canını alırcasına kullandım yolculuk boyunca. (hayat böyle bebeğim, kimse göründüğü gibi değil)

Özellikle asfalttan koptuktan sonra çılgın sürüşlerim başlıyordu. Motor gibi de değil ya, bazı taşlardan kaçamıyorum haliyle. Bazı taşlar dediğim, motorla üzerinden geçsen seni düşürebilecek büyüklükte. Her çarpışma öncesi hassktr ifademle birlikte istemsizce direksiyonu sıkıyordum. Üç değil, beş değil baktım bir şey olmuyor, içimdeki WRC pilotunu ortaya çıktı. Protest parçalar eşliğinde çılgınlar gibi virajlara giriyordum artık, belki de motorumu özlemiştim. Tüm agresif sürüşlerime rağmen, amortisör keçesi bile patlamayan Qute’un çok dayanıklı bir araç olduğuna inandım. Görenlere ve soranlara anlatmaya, ilk olarak çok dayanıklı diye başlıyorum artık. Neye göre dayanıklı dersek, “kullanım amacı dışında maruz kaldığı zorlu şartlarda bile sorunsuzca çalışmaya devam ediyor olması” diyebiliriz. Bu arada şarkı demişken, müzik çaları var. USB girişi, hatta MicroSD kart yuvası bile!

Rakamsal kısımlara değineyim birazda. 216 cc’lik bir motor var üzerinde, bildiğimiz motosiklet motoru. Tek silindir, Bajaj’ın üç bujili teknolojisi. 5500 devirde 13,5 beygir güç üretiyor. 4000 devirde ise 19 newton metre torku var. 10 litrelik (8+2) yakıt deposu mevcut. 5 vitesli ve 399 kilogram ağırlığında, tabii ki geri vitesi de var. Frenler kampana ve hidroliklerle tetikleniyor. 135/70 ölçülerinde 13 inçlik tubeless lastiklere sahip. Buraya kadar Saffet Üçüncü tadında katalogdan ezberlediklerimi aktardım. Tecrübe edindiğim gerçek rakamlara gelirsek: 74 km hıza ulaştığımızda otomatik olarak devir kesici devreye giriyor ve hızımızı 70’e düşürüyor. Sürekli 74 ile gidersek 100 kilometrede 3.9 litre yakıt tüketiyor. 40 ile tatlı tatlı gidersek de 3 litreye kadar düşebiliyor. Son hızına ulaşması yaklaşık 25 saniye sürüyor. %8 eğimli bir tırmanışı ise 4 yolcu varken 45 km/h ile tırmanabiliyor. Ön bagajı, arka yolcu bölümü ve tavandaki taşıma demiriyle birlikte en az yarım Qute kadar eşya taşınabiliyor.

Ruhsatta dört tekerlekli motosiklet (L7) diye geçiyor oluşundan mütevellit güzel avantajları var. Yolun başında Eskihisar’dan Topçular’a 13 liraya gidiyor olmak gülümseten anlardan biriydi. İçinde dört kişi olursa ve bir de gidiş dönüş alırsan kombonun kralı olur. :) Keza yol boyunca motosikletin nimetlerinden yararlanmaya devam ettik. Otoparklar olsun, otoyol ücretleri olsun… Vergilendirme kısmı da (MTV) yine motosikletlerde ki gibi. Yalnız ÖTV’si motosiklet gibi olmamış, o da 250 cc altındaki motorlar gibi %8 yapılsaymış güzel olacakmış fiyatı açısından.

Asıl kullanım alanı şehir içi kısa mesafeler olsa da uzun yollara da gidiyor. İki ay boyunca farklı farklı yollara girdim, her yola geliyor ucundan ucundan ve kesinlikle çok dayanıklı. Manevra kabiliyeti çok yüksek, neredeyse olduğu yerde dönebiliyor. Park etmesi/park yeri bulması motosiklete alışkın olan birine göre çok kolay olmasa da klasik 4.5 metrelik otomobil kullanıcılarına göre nimet. Çöp konteyneri sığacak kadar bir boşluğa dahi park etmek mümkün. Uzun bakım aralıkları ve düşük bakım maliyetleri bir diğer avantajı.

Tanıtım turu boyunca yurdum insanları tarafından en çok sorulan soruları yazayım, olur da bu sayfaya gelirlerse hazır cevaplarla mutlu edeyim.

-Elektrikli mi?
Hayır.
(Cayır cayır motor sesini duydukları halde, elektrikli mi diye soranlara aslında önceki seyahatlerimden alışıktım. Vakti zamanında Anadolu’da CBF 1000’imle yol alırken bir molamda farımın birinin yandığını söylemişti genç adamın biri. Genelde farımın tekinin yanmadığını söylemelerine alışkın olduğumdan, Anadolu gencinin karşısında beynim yanmış cevap verememiştim.)

-Kaç yapıyor?
74 km/h

-“Fitesli” mi?
Evet vitesli.
(Manuel vites sistemine sahip, 5 ileri 1 geri şeklinde. Yine bir tanıtım etkinliğimizden zihnime kazınan bir ifadeyi yazayım: “döşten fitesli”. Bu kadar güzel anlatılamazdı, anahtarı oracıkta vermeliydim.)

-Kaç kuruş yakıyor?
100 km’de 3-3.9 litre arası tüketimi var. Diğer bir söyleyişle 1 litre ile 26-33 km gidebiliyor, ama nolur kuruş olarak ısrar etme vazgeç.

-İçine sığmak için Hobbit olmak gerek!
195 cm biri bindi, 4 parmak vardı daha tavana. O yüksek koltuğa rağmen.

-Bunlar “laylonluydu” camları siz mi taktınız?
Camlar aksesuar olarak satılıyor. (Dört cam 600 TL)

-Isıtıcısı ya da kliması var mı?
Evet ısıtıcısı var, yine aksesuar olarak satılıyor. Klima ise yok.

-Bunların servisi var mı?
Milyon tane servisi var, tüm Bajaj servisleri Qute ile de ilgileniyor.

-Taksit yapılıyor mu?
Bayiler yapıyor olmalı. Web sitesinden de vadeli satış olmalı.

-Yokuşları çıkmaz bu!?
Çıkıyor abi, %10 eğimde vites yükselttim.

-Yanından tır geçse savrulur!?
Yüzlercesi geçti, yanındayız işte. :)

Pekii nelerini beğenmedim, onları da sıralayayım:

-Yakıt deposu girişi L şeklinde ve dar. Yavaş doldurmak gerekiyor. Aynı zamanda hacim olarak deposu çok küçük 200 km’de bir yakıt telaşı oluyor.

-Koltuklar yüksek ve oynama yapamıyoruz. Camlar çok kullanışlı değil, görüşü kısıtlıyor ve havalandırma sağlamıyor.

-Motor gürültüsü alıştığımızın çok üzerinde. Özellikle arkadakiler için rahatsız edici.

-Islak zeminde lastiklerin tutuşu sıfıra yakın, ilk yağmurlu hava tecrübemde önümdeki hız kesici kasis için yavaşlamak istediğimde motorun durmadığını ve lastiklerin kilitlenip aracın aynı hızda ilerlediğine şahit olduktan sonra, yol sulaması görsem bile aşırı yavaş gitmeye başladım. Yağmurda ve ıslak herhangi bir zeminde çok tehlikeli.

-Isıtıcısını çalıştırdığınızda ön cam buhar oluyor ve görüş güçleşiyor.

-Emniyet kemerinin işlevsizliği. Kemer takılı dahi olsa başınızı kapıya, tavana ve ön cama çarmanız mümkün.

-Yakıt tüketimi bana sorarsanız daha düşük olmalıydı, 4 litre sarfiyat çok fazla.

-Çevreyolunda en sağ şeritte bile hızın yetersiz gelmesi, son hıza ulaştığında devir kesiciye girip aniden 5 km/s yavaşlayıp trafikte tehlike oluşturması.

-%7 eğimden sonra hızın 40’a kadar düşmesi.

-Tamamen düz yollar ve tırmanışın çok nadir olduğu yerler için üretilmiş. Sıradan tırmanışların sıcak havada olduğu zamanlarda soğutma suyunu kaynatması. Aslında Spil dağına soğuk bir havada tırmanmıştım, ama üç kere mola vermek zorunda kalmıştım.

-En önemlisi de böyle bir araç için fiyat haddinden epey fazla. 400 cc’lik bir motor, durdurabilen ve kaymayan lastikler ile gürültüsüz versiyonu olur da üretilirse; 15 bin lira civarlarının ideal olduğunu düşünüyorum.

Gelelim fotoğraflara

DSC00228-01 kopya.jpg DSC00360 kopya.jpg 20160425_173432_HDR-01 kopya.jpg DSC01475 kopya.jpg DSC01525 kopya.jpg DSC01833 kopya.jpg DSC02064-01 kopya.jpg DSC02070 kopya.jpg DSC02074 kopya.jpg DSC02188-01 kopya.jpg 20160519_190729_HDR-01 kopya.jpg DSC02656-01 kopya.jpg IMG_2983-01 kopya.jpg DSC03223.jpg

 

21 cevap

  1. Yusuf dedi ki:

    Ben böyle tehlikeli araç görmedim, resmen durmuyor!

  2. Ozcan Beyazgul dedi ki:

    Bajaj Boxer’la alakalı olarak görünen değiştireceksiniz yada değiştirdin bile! Merak ettiğim gelecek maceraların için hangi motosikleti tercih edeceksin? Yeni bir gezi için aklında bir plan, yeni bir rota var mı?

    • Alp Mor dedi ki:

      Selamlar,
      Bajaj Qute’u Nisan ve Haziran arasında kullandım. Daha sonra da Boxer’ı sattım. En son yolculuğumu da Yamaha Tracer 700 ile yaptım. Bundan sonrasını bilmiyorum şimdilik. :)

  3. Ali dedi ki:

    Bir dehaki gezinizde Fabrikasyon LPGli Hyundai i10 ile yapın. 997 cc motoru türünün son örneği, Lpg çalışması için özel bir düzeneğe sahip. Hyundaiden sponsorluk isteyin. Mutlaka destek vercektir diye düşünüyorum.. Burda benim i10 ile olan notlarım http://uberjager.blogspot.com.tr/

    • Alp Mor dedi ki:

      Biraz inceledim, güzelmiş. :)
      En son yolculuğumda 800 cc otomobille gezen biriyle tanışmıştım. Motosikletim kadar yakıyormuş.
      Teknoloji baya gelişti. Yalnız 4×4 pickup karavan ya da daha büyük alkovenli karavanla yola düşmeyi daha çok isterdim.

  4. İLKER ÇOLAKOĞLU dedi ki:

    Üstat selamlar… Motorsiklet kullanmayı bilip arabayı pek az kullanmış birisi için, İstanbul içi bu aracı önerir misiniz? Bir de fren, ıslak yol tutuşu için çözüm üretemez miyiz? Son olarak hava yastığı takılabilir mi arkadaşa?

    Sevgiler

    • Alp Mor dedi ki:

      Selamlar, pek tavsiye etmem. Fren konusunda iyileştirme yapılabilir ama çok da etkili olacağını düşünmüyorum. Hava yastığı olsa da çözüm olmayacaktır, araç çok küşük ve kafa tavana çarpabiliyor.

  5. Murat dedi ki:

    Kışlık lastik olayıyok mu ? Dominarın motorundan yapılsaydı hız konusu iyi olabilirdi abs konulabilirdi fiyat çok abartılı dediğiniz gibi

    • Alp Mor dedi ki:

      Çok kaliteli bir lastik kullanılmalı, belki bir miktar düzelir.
      Dominar’ın motoru takılsa, muhtemelen aşırı tehlikeli bir araca dönüşürdü.

      • Enes Yavuz dedi ki:

        İyi tespitler yapmışsınız daha güzeli tecrübelerinizi aktarmışsınız.Hepsi için teşekkürler.En fazla 80 km yol gidip gelmek için şu günlerde almayı düşünüyordum.ses için motor bölümüne zift attırsak yada alüminyüm folyo tarzı şeylerde kaplasak.hararet için antifiriz katsak ve radyatörün daha fazla hava almasını sağlasak.fren için iyi lastik taksak.çarşıya 17km gidip gelmek için kullanıp normal arabanın dertlerini çekmekten iyidir diye düşünüyorum. sizce ?

        • Alp Mor dedi ki:

          İyileştirmeler elbette yapılabilir. Hatta örnekleri muhakkak vardır, takip etmediğim için bilmiyorum. Tavsiyem, bir motosiklet alın gitsin. :)

  6. mistaa dedi ki:

    arka koltuklari soksek icine 50 kglik un cuvalindan kac tane tasir tum sinirlari zorlarsak saygilar

  7. Serkan dedi ki:

    Bajaj alıcağınıza jaguar falan alın araç ucuz gibi görünüyor ancak sadece marş motoru 450 ₺ ve sürekli arıza yapiyor servis deseniz tam bir para tuzağı lamba akü değişimi 300 tlden basliyor, tabi bunları vermek.için yedek parçasını bulmanız gerrkiyor. Distribitöre neden yok dediğinizde özel üretim Araç gibi çok komik bir gerekce sunuyorlar Sadece hindistanda bu araçtan milyonlarca olduğunu bilmekmiçin salak olmaya gerek.yok

  8. Serkan cömert dedi ki:

    Bajaj alıcağınıza jaguar falan alın araç ucuz gibi görünüyor ancak sadece marş motoru 450 ₺ ve sürekli arıza yapiyor servis deseniz tam bir para tuzağı lamba akü değişimi 300 tlden basliyor, tabi bunları vermek.için yedek parçasını bulmanız gerrkiyor. Distribitöre neden yok dediğinizde özel üretim Araç gibi çok komik bir gerekce sunuyorlar Sadece hindistanda bu araçtan milyonlarca olduğunu bilmekmiçin salak olmaya gerek.yok

  9. ziya dedi ki:

    satışı yok herhalde.bulamadım?

  10. Yılmaz Kaya dedi ki:

    Bu paraya 94 model E200 Mercedes alırım. Hiç olmazsa araba yani. Ufak araç isteyenler Hyundai İ10 bakabilir. İktisatlı olsun az yaksın diyenlere de Pejo 2008 tavsiye ederim. 100Km. de 4 litre yakar.

  11. Aziz dedi ki:

    Hala bajaj qute kullanıyor musun mesela ben paket atmak için düşünüyorum sizce ileal olur mu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir