Kahve Demleme Ekipmanları

Created with Sketch.

Kahve Demleme Ekipmanları

Çekirdek

Nefis bir kahve için gereken ilk şey yeni kavrulmuş kaliteli çekirdekler. Lezzetiyle kendinizden geçebileceğiniz kahveler için Espresso Perfetto‘nun yöresel kahve çekirdeklerini tavsiye ederim. Hem yeni kavrulmuş, hem de güzelce valfli paketlere konulmuş.

Öğütücü

Taze kahve için çekirdeklerin yeni öğütülmüş olması şart. Klasik bir el değirmeni ile elektriğe ihtiyaç duymadan çekirdekleri kolayca öğütebilirsiniz. Benim kullandığım Rhinowares‘ın diskleri seramikten ve genel yapısı paslanmaz çelikten üretilmiş. Çekirdekleri farklı demleme ekipmanlarına göre öğütebiliyor. Yani bir Mokapot için çok ince, frenchpress için çok kalın şekilde öğütebiliyoruz. Çekirdekleri parçalayan bıçaklı bir değirmen yerine kaliteli değirmen tercih etmeniz lezzetli kahve sonuçları için oldukça önemli. Çünkü ihtiyacımız olan çekirdekleri parçalamak olsaydı bir çekiç de işimizi görebilirdi. :) Kısacası; çekirdekleri parçalamayan, hızlıca öğütebilen ve öğütme sırasında ısınma kaynaklı kahvenin tadını değiştirmeyen el değirmenlerini tercih edin. Düzenli temizliği de ihmal etmeyin!

Termometre

İyi bir kahve için gerekli olan ekipmanlardan birisi de termometre. Çünkü kahve demleme için doğru su sıcaklığı 90-95 derece arasında olmalı. Kaynatılıp soğuması için bekletilen suların iyi sonuç vermediği söyleniyor. Bu yüzden doğru derececeyi zamanında bilmek için kaliteli bir termometre gerekli. Ben yine Rhinowares markasının dijital termometresini kullanıyorum. Kahve demlerken en beğendiğim sonucu yakalamak için sırasıya farklı dereceleri kullanıyorum. Ekipman, öğütme ayarı ve su sıcaklığı kombinasyonlarıyla güzel kahveyi demlemeye doğru sürekli denemeler yapıyorum. Ayrıca suyun kahveyle buluştuğu anı başarılı kılmak için dripper kettle kullanabilirsiniz. Kullandığım kettle‘ın 1 litre hacmi var. V60 ve Chemex için gayet pratik.

Tartı

Demleme ekipmanına gelene kadar arada ne kadar çok detay var değil mi? :) Her şey muazzam olsa bile, ölçü tutmazsa sonuç da kötü olabilir. Şansa en güzel kahveyi yapabilsek bile bir sonrakine aynısını tutturamayabiliriz. Bu hassas iş için Brewista‘nın dijital tartısını kullanıyorum. Suyu, kahveyi ve demleme süresini hep bu tartı ile takip ediyorum. Otomatik dara alma, otomatik süre başlatma ve otomatik kapanma gibi modları bulunan bu tartı, sık sık kahve yapanlara pratiklik sağlıyor. Ben şimdilik her şeyini manuel yönetmeyi seviyorum. İleride sürekli kahve yapmam gereken bir ortamda olursam, bu modları kullanmaya başlarım. :)

Dripper / V60

3. nesil kahve demleme yöntemlerinden biridir. Adını 60 derecelik konik yapısından alır. İster kahve bardağınıza isterseniz de kahve sürahisine demleme yapabilir. 60 derecelik özel filtresi ile birlikte kullanılır. Plastik, seramik, cam ve bakırdan olanları vardır. Ben Tiamo‘nun porselen dripper’ını kullanıyorum. Porselen dripperlar aromaları belirgin hale getirirken asiditeyi azaltır. Plastiklerde ise asidite ön plana çıkar. Cam dripperlar ise chemex benzeri bir demlemeye yakınken asiditeyi ve tatlılığı ortaya çıkarır. Bakır dripperlar ise ısı tutma özelliği sayesinde daha iyi özütlenme sağlanır. Öğüttüğünüz kahve tanecikeri ile de kahve sertliğini ayarlamak Dripper’da oldukça kolaydır. İnce çekilmiş kahveye sürekli su dökerseniz orta sertlikte bir lezzet yakalarsınız. Eğer yavaş ve aralıklarla su dökerseniz de sert kahve elde edersiniz. Kahveyi orta ayarda çekip suyu sürekli şekilde dökerseniz yumuşak sertlikte kahve elde edebilirsiniz. Kahve öğütme ölçüsü ve farklı su akış hızı kombinasyonları ile farklı sertlikte kahveler demleyebilirsiniz. Benim tavsiyem, plastik dışında dripper kullanmanız olacak. Dripper için 1 gram kahveye 15 ml su tavsiye ediyorlar. Su sıcaklığı için de 93-96 derece aralığı. Siz bu ölçüler ile başlayıp farklı ölçülere doğru denemeler yapabilirsiniz. Aynı ölçüleri kullanarak farklı çekirdeklerle farklı lezzette kahveler demlenebileceği için tek bir ölçü aralığında kalmayın. Farklı kombinasyonlarla kullandığınız çekirdeğin en beğendiğiniz halini yakalamaya çalışın.

Hourglass / Chemex

Pour over demleme ekipmanlarından kum saati şeklindeki daha çok bilinen adıyla Chemex’i lezzetli kahveler demlemek için kullanabilirsiniz. Ben Brewista markasının kum saatini kullanıyorum. Chemex’e göre filtre kullanım özgürlüğü var. 10 gram kahveye 180 ml su tavsiye ediyorlar. Demleme süresi V60’a oranla biraz daha uzun, yaklaşık 4 dakikada demleme işleminin bitmesi gerekiyor. Bu süre sizde daha uzunsa, kahveyi çok ince çekiyor olabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir