Caberg Helmets

Created with Sketch.

Caberg Helmets

Caberg Stunt

Stunt serisi kaskların geniş görüş açısı ve güneş vizörü, yolculukları daha konforlu hale getiriyor. Yavaşça, etrafa bakınarak yapılan bir sürüşte Stunt ile Full HD belgesel tadında ilerlemek oldukça keyifli. On üç bin kilometre süren Kafkaslar ve Balkanlar yolculuğumda, Stunt’ı fazlasıyla tecrübe ettim. Polikarbondan yapılan Caberg Stunt 1450 gr ağırlığında. Yani ne ağır ne de hafif, normal. Kaskın içinde bluetooth kulaklıkları yerleştirmek için uygun yerler yapılmış. İç kısmı tamamen çıkarılabilir ve yıkanabilir. Çenenin altındaki rüzgar kesici ile burun kısmına takılan nefes önleyici ise çıkarılıp takılabilir. Yaklaşık on sekiz bin kilometre boyunca kullandığım kask, çizilmelere ve çarpmalara karşı kozmetik yapısını çok iyi korudu. Binlerce kilometre sonra bile kask ilk günkü canlılığını koruyor. Tek olumsuz yanı ise son zamanlarda vizörün üst kısmından gelen uğultular diyebilirim.
Tabii bu söylediğim tur camınız iyi değilse.

Caberg Drift

Caberg’in gün geçtikçe güzelleşen kasklarından bir yenisi de İran seyahatimde kullandığım Drift Tour modeli. Önceki kaskım olan Caberg Stunt’a göre ses konusunda oldukça iyileştirmeler yapılmış ve ortalama 1350 gr ağırlığında olan kullanışlı bir tur kaskı olmuş. Kaskın iç yapısında bluetooth konuşma aparatları için özel bölme daha da güncellenerek mikrofon ve kablo için de yuvalar yapılmış. Önceki kaskımda kulaklıklar bir süre sonra baskı uyguladığından kulakta ağrı yapabiliyordu, bu güncellemeyle birlikte sorun giderilmiş. Kimilerine göre güneş vizörü, kaskın darbelere karşı mukavemetini düşürdüğünü söylede benim aradığım özelliklerin başında geliyor. Zira güneşe karşı sürüşlerin uykumu getirmesi, tehlike açısından daha ön sırada. Havalandırma konusunda arkada bulunan egzoz bölümüyle alışık olduğum kasklara göre bir tık daha iyileştirme sağlanmış. Yalnız Ego serisinde bulunan havalandırmanın yanına pek yanaşamaz, efsane bir havalandırması var.
Tecrübe ettiğim bir diğer konu da kaskın belirli bir yükseklikten düşmesi sonucu, darbe aldığı kısmın boyasının atması. Böylece yere düşen kaskımız için acaba kullanmaya devam etsem mi, etmesem mi sorusunun cevabı verilmiş diye düşünüyorum. Fiberglass, karbon ve kevlar kullanılarak üretilen Drift’in, yine diğer kasklarında olduğu gibi iç astarı çıkarılıp yıkanabiliyor. Bu arada kutudan bir tane de PinLock buğu önleyici vizör çıkıyor. Kısacası Drift şu ana kadar kullandıklarım (11 farklı kask) arasında en sevdiğim diyebilirim.

Caberg Evo

2017 yazında Romanya yolculuğum sırasında kullanma fırsatı bulduğum Evo’nun muazzam bir havalandırması var. Özellikle yazın tam kapalı kasklardan bunalanlara, tam kapalı güvenliğinden ödün vermeden harika bir çözüm sunmuşlar. Ses konusunda da oldukça başarılı, tözellikle tepedeki havalandırma da kapatıldığında harika bir ses yalıtımı sağlanıyor. Diğer kasklarında da olduğu gibi iç astar çıkarılıp yıkanabiliyor. Drift modelindeki Interkom yuvaları aynı şekilde bu kaskta da mevcut. Kask kabuğunun çizilmeye karşı ekstra koruması var. Drift gibi narin olmamış, gayet dayanıklı. Geliştirilen güvenlik önlemleri için vizör kilitleme özelliği eklenmiş. Evo’nun kutu içeriğinde de bir adet pinlock bulunuyor. Aynı zamanda güneş vizörü de mevcut. Yaklaşık yedi bin kilometre kullandığım Evo’nun neredeyse olumsuz yanı yok diyebilirim. Diğer kasklarımla kıyaslayacak olursam vizör açısının biraz dar olduğunu söyleyebilrim sadece.

Caberg Xtrace

Şimdiye kadar hiç terekli kask kullanmamıştım, Caberg Xtrace ile tanışmış oldum. Normalde Enduro kasklar ilave gözlükle kullanılırken, Xtrace biraz işin touring kısmına kaçarak bildiğimiz tam kapalı kask formatında olmuş. Rüzgarlı bir sürüşte terek kısmnı kolayca sökebilir, offroad yapacağınız zaman da tekrar takabilirsiniz. Zira uzun bir yolculukta terek sökülmezse rüzgar kafanızı geriye ya da aşağıya doğru itmeye çalışacağından boyun ağrıları yaşayabilirsiniz. Fiberglass / Karbon yapıdaki kaskın dış kısmı çizilmelere oldukça dayanıklı. Daha önce kullandığım Drift modelinin renklerini ve parlaklığını taşıyor olmasına rağmen darbelere karşı oldukça dayanıklı. İç astarı yine kolayca sökülebiliyor. Interkom bağlantı yuvaları da aynı şekilde mevcut. Güneş vizörü ve pinlock buğu vizörü ihmal edilmemiş. Uzun offroad yolculuklar yapacaklar için oldukça mantıklı bir kask.

Caberg Duke II

Şimdiye kadar kullandığım ilk flip-up yani çene açılır kaskım. Ne büyük rahatlıkmış! Artık full face kasklar ile pek rahat edemiyorum. Sanki nefes alamıyormuşum gibi geliyor, oysa yıllardır, yüzbinlerce kilometredir full face kullandım, hiç sorun yaşamadan. Belki aşırı rahatını denediğim için zor gelmiş olabilir ama çene açılır kask nefismiş. Hele de seyahat ediyorsanız. Mesela haritaya bakmak için durduğumda kaskı çıkarmamak, fotoğraf çekerken makinenin vizöründen kaskla bakabilmek falan dünyaları değiştiriyormuş. Şimdi bundan sonra full face kullanırsam en çok bu ikiliyi özleyeceğim. Ha bir de yazın, trafik ışıklarında durduğunda kaskı açmayı… Bu kaskta en çok dikkat edilmesi gereken şey, kask açık şekilde motosiklet kullanmamak. Eğer bunu alışkanlık haline getirirseniz, güvenlik açısından full face ile bir farkı kalmıyor. En son Orta Asya seyahatimde neredeyse 30 bin kilometre tecrübe ettim ve çok memnun kaldım.

Ayrıca 2021 Caberg Kask ürün kataloğunu incelemek isterseniz aşağıya bir link bırakıyorum.

https://www.caberg.it/2021-Caberg-Catalogue.pdf

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir