Hitit Uygarlığı’nın başkenti Hattuşa

Created with Sketch.

Hitit Uygarlığı’nın başkenti Hattuşa

Karadeniz Bölgesi, Çorum

40°01’15.9″N 34°36’52.5″E

MÖ 1650’lerde kurulmuş Hitit Uygarlığı’nın başkenti Hattuşa‘dan kalanlar, bugün Çorum’a bağlı olan Boğazkale ilçesinde açık hava müzesinde sergileniyor. Civarda ve yakın bölgede keşfedilecek diğer kalıntılara da rastlamak mümkün. Açık hava müzesi büyük bir alana yayıldığı için olsa gerek, içeriye aracınızla girebiliyorsunuz. İleride nasıl olur bilmiyorum ama şimdilik aracınız ile müze alanına girebiliyor ve uzun mesafeli aralıklarla konumlanmış Hitit taş mimarisini gezebiliyorsunuz. Zaten gezilecek noktalara uğrayabilmeniz için yol güzergahı ona göre hazırlanmış, önemli noktalara gelindiğinde tabelalar yardımıyla (Yazılıkaya Tapınağı, Kral Kapısı, Aslanlı Kapı, Tapınaklar Mahallesi, Sfenksli Kapı…) turunuzu zenginleştirebiliyorsunuz. Güzergah tamamlandığında da çıkış noktasına ulaşılmış oluyor. Muhtemelen gece içeride kalmaya, kamp yapmaya izin verilmiyordur, fakat yukarılara çıkıldığında, Hattuşa’yı gören güzel, ama küçük bir düzlük bulmak mümkün. Benim gittiğim sene, kamp yaptığım yerin yakınlarına cam seyir terası yapılıyordu. Cam balkon fetişini anlayamasam da böyle bir hizmet de varmış.

Hattuşa’ya Nasıl Gidilir?

Kırıkkale – Çorum üzerinden gidiş: Çorum’un merkezine yaklaşık 87 km mesafede olan Hattuşa’ya Çorum’dan gitmek için D785 Kırıkkale – Çorum karayolunu (123 km) kullanarak Salman – Boğazkale güzergahı takip edilmeli. Kırıkkale yönünden D190 karayolunu kullanrarak yine Salman – Boğazkale güzergahını takip etmelisiniz.

Yozgat üzerinden gidiş: Yozgat ili merkezine 45 km mesafede olan açık hava müzesi, merkezden direkt Boğazkale istikametine gidilerek ulaşılabiliyor.

Fotoğraflar

Yakınlarda Görülebilecek ve Kamp Yapılabilecek Yerler

Laçin Kapılıkaya Kaya Mezarı: Burası bir Helenistik Dönem kaya mezarıdır. Etkileyici bir manzaranın içerisine yapılmış.

İncesu Kanyonu: Kanyon rafting ve trekking sporları için uygun kanyon, 12 kilometre uzunluğunda.

Hüseyin Gazi Külliyesi

Gerdek Kaya Mezarı

Kargı Yaylası: Kargı ilçesinin kuzeyindeki yüksek dağlık bölgede yer almaktadır. Çorum’a 140 km, Kargı’ya 26 km uzaklıktadır.

Abdullah Yaylası: Çorum’un en yüksek dağı olan Köse Dağı (2050 m.) Çorum’a uzaklığı 114 km, ilçe merkezine 26 km’dir.

İskilip Yaylaları: Karaçam, köknar ve meşe ağaçlarıyla kaplı yüksek dağ sıraları üzerinde birbiriyle bağlantılı birçok yayla yer almakta. (Halkoluğu, Düzyayla, Demirbükü, Karaağaç Elmalı, Yalakyayla…)

Başpınar-Karaca Yaylaları: Başpınar’a 8 km uzaklıktaki Bayat Yaylaları, Kuşçaçimen ve Çerkeş; çam kokusu soluyacağınız güzel alanlardan biri.


Karayanık Şelalesi: İskilip,Sorkun Köyü’ne bağlı Karayanık mahallesinde, Fındıklı Deresi diye anılan vadide yer alıyor. Birbirinden ayrı şelaleler önce küçük bir gölete süzülüp arkasından diğer şelalelere devam ediyorlar.


Kızılcaoluk Şelalesi: Sonbahardaki renkleriyle ve bazende sisli atmosferiyle büyülüyor. Sakinlik arayanlara güzel bir alternatif.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir