Yolda İşinize Yarayabilecek Uygulamalar

Created with Sketch.

Yolda İşinize Yarayabilecek Uygulamalar

Blitzer.de

Radar bilgileri ve hız limitleri ile ilgili bir uygulama, işe yarayabilir. İsviçre Alplerinde dağın başında 30 km/h limiti tabelası görmüştüm, hemen arkasında da radar kamerasını. :( Hem de iki yöne bakan kameralardan. :( Uzunca süre ev adresime ceza gelecek mi diye bekledim, 5 sene oldu, daha da gelmez sanırım. Virajlar çok tatlı olsa da euro’lu cezalar hiç tatlı olmuyordur. Güzergahınızda radar var mı yok mu, kontrol etmek iyi olabilir.

Maps.me

Offline harita ve navigasyon için güzel bir alternatif. Her zaman doğru çalışmasa da telefonunuzda kurulu olmasında fayda var. Ben daha çok Google Maps’in offline haritasından faydalanıyorum, ama yedekte de Maps.me hazır oluyor. Bazen ikisini birlikte kullanarak kendimce doğrulama yapıyorum. :) Telefonunuz uçak modundayken sadece GPS özelliğini aktif yaparak (yüksek doğruluk) minimum batarya tüketimiyle uzun süre kullanabilirsiniz.

Couchsurfing Travel App

Her ne kadar artık işe yaramıyor dense de yolculuklarda kanepesiz kaldığım olmadı. Hatta en son Orta Asya seyahatimde 25bin kilometre boyunca konaklama masrafım “0 TL” olmuştu. 2 – 3 gün kamp, 2 – 3 gün Couchsurfing döngüsü ile çok konforlu seyahat etmiştim. Couchsurfing, bilmeyenler için kısaca; para ilişkisi olmadan ücretsiz konaklayabileceğiniz evleri bulabildiğimiz bir web site. (Evinde ağırlayan “host”, ağırlanan da “surfer” gibi. ) Sadece konaklama ihtiyacınız için de düşünmeyin. Seyahatte olmadığınız zamanlar evinizi, gezen ve yolda olan insanlara açabilirsiniz. Ayrıca unutmayın, Couchsurfing’de referans -genellikle- önemlidir. Referansı olmayan birisinde kalmanız gerekirse profilini güzelce inceleyin. En azından Couchsurfing sistemini biliyor olsun. Ve unutmadan, kanepe dışındaki her şey (beslenme, yıkanma, wifi..) surfer için bonustur, yani mutlaka olması gerekmez. Nihayetinde konaklama hizmeti almıyorsunuz, pişkinlik yapmayın. Flört amacınız varsa tinder türevlerini kullanmanız daha doğru.

Booking

Eskiden sık kullanırdım, uzun süredir kullanmıyorum. Belki İran’dan çıkamadığım içindir. :) Booking, otel / hostel rezervasyonu için kullanabileceğiniz dünyaca kabul görmüş bir web sitenin uygulaması. Daha önce konaklayanların verdiği puanların ortalaması işletme hakkında fikir verebiliyor. Yalnız yeni kurulan işletmelerde bu durum biraz şansa kalıyor. Yüksek puanlı işletmelerde kaç kere oylama yapıldığına ve oylama yapanların gerçek kişiler olup olmadıklarına bakmanızda fayda var. Ayrıca Booking ile birlikte çalışan para iadesi alabileceğiniz Avantajix gibi sistemleri de kullanabilirsiniz. Sanıyorum rezervasyon ücretinin %4’ü kadarı Avantajix tarafından iade ediliyor.

Hostelworld

Booking’in hostellere özel versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Rezervasyonlarda, işletmeye uyguladığı komisyonu direkt sizden tahsil ediyor. Hostele ulaştığınızda, Hostelworld’e ödediğiniz miktarı düşerek ödeme yapıyorsunuz. Sistem zaten ne kadar ödemeniz gerektiğini size söylüyor. Sırtçantalıların aktif olarak kullandığı bir sitedir, İran’da da çalışır. Hatta Booking’in engelli olduğu ülkemizde de çalışır.

Shazam

Duyduğunuz şarkının ismini öğrenmek için kullanabileceğiniz çok bilinen bir uygulama. Bazen çok bilindik, akla gelebilecek şeyler unutulabiliyor ya, listeye ekleyeyim dedim.

Lonely Planet

Ücretsiz şehir turu rehberliği, offline harita, para birimi dönüştürücü, otel rezervasyonları, restoranlar gibi bir sürü özelliği olan bir nevi rehberlik hizmeti veren oluşum. Eğer ilginizi çekiyorsa; nerede ne yenir, nereler görülmelidir, gittiğiniz yer hakkında ipuçları ve daha birçok seyahat kolaylaştırıcı özelliğiyle yeni yerler keşfetmenize yardımcı olur. Ben genelde tavsiye almayı sevmediğimden pek kullanmam ama arada bakmıyorum da değil. Eminim işine yarayacak birileri vardır.

Adobe Utility

Telefonunuzla çektiğiniz videoları hızlıca ve kolayca kurgulayabilmeniz için Adobe firmasının geliştirdiği ücretsiz uygulama. Bir nevi mini Adobe Premiere. :) Videolarınızı kırpabilir, başka videoalrla birleştirebilir, fona müzik yerleştirebilir ve kolayca render alabilirsiniz. Video kalitesi de tatmin edici, tavsiye ederim.

Google Drive

Hızlı internet buldukça çektiğim fotoğrafları yedeklemek için kullanıyorum. Bilmeyinimiz yoktur, ama yedekleme işini alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederim. Ücretsiz 15GB alan veriyor, daha yüksek alan satın almak için tarifleri inceleyin.

Google Translate

Google Translate çevirileri kötüdür mötüdür ama yine de hayat kurtarır. :) Seyahat ettiğiniz yerde özellikle turistik yerlerin dışında İngilizce bilme oranı hızlıca düşer. Eğer bir derdiniz var ve yerel halktan birisiyle iletişime geçmek isterseniz, daha önceden indirdiğiniz offline dil paketleri ile çeviri ihtiyacınızı çözebilmek kurtarıcı olabilir. Gittiğiniz ülkedeki alfabe paketini yüklemeyi unutmayın işe yarayabilir. Kamera ile çeviri yöntemi de çok işinize yarayacaktır. Restoran menüleri, uyarı tabelaları, posterler, aklınıza gelebilecek tüm yazıları çevirebilirsiniz.

park4night

Hayırlı bir uygulamadır, size ücretsiz kamp yapabileceğiniz noktaları gösterir. Karavancılar için daha kullanışlı olsa da çadırını yanından ayırmayan göçebelerin işine de yarar. Özellikle fotoğraflı, açıklama bilgisi girilmiş yer tavsiyeleri lezizdir. Bazen sizi benzin israfından kurtarır, bazen de yer arayışıyla geçen gergin gecenizin kurtuluş yoludur. Belki de benim de derlediğim kamp yerlerim ve koordinatları  çalışmama benzediği için sevmişimdir. Paylaşmak güzeldir. :)

Sky Map

Bu uygulama da gökyüzü haritası gibi. Telefonuzu sağa sola çevirerek gezegenlerin dizilimini ve isimlerini görürsünüz. Özellikle şehir ışıklarından arınmış kamp gecelerinde gezegenleri keşfetmek keyifli bir etkinlik.

Foreca

Hava durumu sorgulamaları için yıllardır Foreca’yı kullanırım. %100 olmasa da tahminleri başarılı. Nihayetinde Allah’ın işine karışılmaz. :))

Google Keep

Hızlıca not almak, yazıp çizmek için kullandığım uygulama. Google hesabınızla bağlantılı olduğu için bilgisayarınıza geçtiğinizde notlarınıza kolayca ulaşabilirsiniz.

Windscribe VPN

İran gibi internetin özgür olmadığı ülkelerde VPN ihtiyacım için Windscrabe kullanıyorum. Üye olunduğunda 15GB kota veriyor. Gayet hızlı çalışıyor.

Visa

Seyahatlerin parasal işlerinin şahı debit kartlar. İran gibi ülkelerde emmi gibi nakit taşımak zorunda kalsak da dünyanın neredeyse her ülkesinde Visa ile işleri çözmek mümkün. Özellikle kullandığınız bankanın yurtdışı ATM’lerinden para çekme komisyonu yoksa enfestir. Visa’nın kuru neyse, gider ATM’den ihtiyacınız olan nakiti çeker, exchange ofislerinin komisyonlarıyla muhattap olmak zorunda kalmazsınız. Türk liranızı, o ülkenin parasına dönüşmüş şekilde ATM’den çekersiniz. İşte bu uygulamadan da güncel kurları offline takip edebilir, en yakındaki ATM’lerin nerede olduğuna bakabilir, hatta offline halde de görebilmek için kaydedebilirsiniz. Visa kartınız kaybolursa nerede olursanız olun uygulama üzerinden gerekli işlemleri de yapabilirsiniz, bu güzel bir özellik.

iOverlander

Mutlaka kullanmanız gereken uygulamalardan biri daha. :) Kamp yapılabilecek noktalar, tamirciler, çeşmeler, dövizciler, karaborsa benzinciler gibi çeşitli alanlarda ve özellikle anti turistik bölgelerde aşırı işe yarıyor.

Wi-Fi Map

Uygulamanın haritasında bulunduğunuz nokta civarındaki kafe ve restoranların wifi şifreleri kaydedilmiş şekilde paylaşılıyor. Şifreler güncellenmediyse ağa bağlanabiliyorsunuz. Nihayetinde public internet ağı olduklarına göre, kullanımında sorun görmüyorum. İçeri girip istesek wi-fi şifresini muhtemelen öğrenebiliriz. :)

AirBnB

Hiç kullanmamış / tercih etmemiş olsam da kimilerinin işine yarayabilir. Dönemsel ya da tam zamanlı evini / odasını kiralayanların yer aldığı bir platform. Sisteme şuradan üye olarak kredi kazanabilirsiniz.

Xe Currency

Farklı para birimlerinin durumlarını anlık takip edebilmek için kullanabileceğiniz ve bazı hesaplamalar yapabileceğiniz bir uygulama. Bazen bulunduğunuz ülkede gerçek kur ile devlet kuru farklılık gösterebiliyor, böyle ülkelerde doğru rakamı öğrenmek güç. Ancak lokal siteler işe yarayabilir.

HotelTonight

Otellerdeki rezervasyon iptalleri sonrası son dakika boş kalan odaları uygun fiyata bulabileceğiniz bir uygulama. Eğer konaklama tesisinde kalmaya karar vermişseniz, fiyat kıyaslaması için kontrol edebilirsiniz. Gerçi ben Booking’den de olsa son dakika tutarım zaten. :)

Untappd 

Biracıların sosyal ağı olduğunu söylüyorlar. :) Kullanıcılar içtikleri biraları sisteme yüklüyor ve yorumluyor. Lokal biraları denemeyi seviyorsanız keşif amaçlı sürüş günü sonrası kullanabilirsiniz.

Tinder

Dünya turuna çıkan bir arkadaşım, Tinder’ın konaklama ihtiyacını çözmede de işe yaradığını söylemişti. :) Ben denemedim ama risk almayı sevenler değerlendirebilir.

Ulysse Speedometer

Bu uygulama ile motosikletinizin gösterge panelini bir nevi zenginleştirmiş oluyorsunuz. Anlık hız, en yüksek hız, hız limitleri, yükseklik ve konum bilgileri gibi detayları bir araya getirmişler.

Duolingo

Gittiğiniz ülkelerde yerel halk ile iletişim kurmak en güzeli; fakat iletişim kurmanızın mümkün olmadığı zamalarda (çadır, otel…) pratik yapmaya devam edebilirsiniz.

Siz de yolda işe yarayan, bildiğiniz başka uygulamalar varsa yorum yaparak paylaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli ve iyi yolculuklar dilerim. :)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir