Yurt Dışında İnternet Kullanımı

Created with Sketch.

Yurt Dışında İnternet Kullanımı





Yolculuklarda internetsiz yapamıyorum diyenlerdenseniz, sizlere birkaç tavsiyem var. Benim için internet olmazsa olmaz. Hem işlerimi yürütebilmem için, hem konaklayacağım hesaplı yerler bulabilmek için, hem de misafirliğe gideceğim evin ulaşım bilgilerini öğrenebilmem için oldukça önemli.


Yola çıkmadan önce gidilecek ülkeler hakkında araştırma yaparken, orada hangi operatörün daha başarılı olduğunu öğrenmekle başayabiliriz. Gerçi ben kervan yolda düzülür kafasında olduğumdan pek araştırma yapmadan gidiyorum. Arada bir elinde telefon gördüğüm gençlere hangisi daha iyi sorduğum da oluyor. Onun dışında fiyatı uygun ve özellikleri bol olanlara yöneliyorum. Yalnız operatör ne kadar büyükse kapsama alanı da orantılı olarak büyük oluyor. Hesaplı olsun diye aldıktan sonra şebeke sorunları üzebilir, dikkat etmeli.

Telefon hattı satan dükkanlar ise hemen belli oluyor. Özellikle AVM tarzı yerlerde 2-3 operatör bulup, tarifelerde ve fiyatlarda kıyaslama yapabiliyorum. Eğer gittiğim ülkede kısa süre durmayacaksam da mutlaka bir hat satın alıyorum.

Bulunduğunuz yerde yabancı dil bilme oranı düşükse; ya çeviri yaparak yerel dilde ya da bir kağıt üzerinde yazıp çizerek derdinizi anlatabilirsiniz. (1 GB? 30 gün? 3G?..) Satıcı soğuk ve sinirli biri değilse istediğimiz tarifeyi satın almak hiç de zor değil.

Çoğu operatörün turist pakedi adı altında satılan tarifeleri var. Kimisinde sadece internet bulunurken kimisinde de ilave olarak arama opsiyonları mevcut. Artık günümüzde akıllı telefonlar oldukça yaygın, telefonla görüşme işlerimizi popüler uygulamalarla internet üzerinden halledebileceğimiz için sadece internet içeren ekonomik paketlere yönelmeniz daha mantıklı.

Burada dikkat etmeniz gereken, internet kotanızın ve hızınızın ne kadar olduğu öğrenmek. Size yetecek kadar kotası ve hızı tatminkar olan bir paket satın almak. (Paket olduğundan emin olun ki “kb” başına bakiyenizi kemiren bir internet ummadık zamanda yetersiz bakiye uyarısıyla sizi yarı yolda bırakmasın.) Herhangi bir aktivasyon işleminin gerekli olup olmadığını öğrenmek, gerekliyse de satıcıdan aktive etmesini istemek.

Paket satın aldıktan sonra, kalan kullanım miktarının nasıl sorgulandığını da öğrenin ve hemen orada bir sorgulama yapıp istediğiniz tarifeyi alıp alamadığınızı teyit etmiş olun.

Genelde sim kartların sabit bir ücretleri var, üzerine bir de paket ücretini ödüyoruz. Bu sim kartlar prepaid (ön ödemeli) tarzı kartlar. Kimi yerlerde ödemeyi nakit olarak yapmamız gerekebiliyor. Visa’nın işe yaramadığı yerlerin olabileceğini düşünerekten her zaman yanınızda o ülkenin parasından bulundurun. Rusya’da 4G hızında 4GB’lik ve 1 aylık bir internet paketine 15 TL gibi bir ücret öderken, Almanya’da benzer bir tarife çok daha pahalı olabiliyor. Böyle ülkelerde de minik bir paketle, acil ihtiyaçlarımızı WiFi olmayan yerlerde halledebilir, ikinci plandaki işlemleri de WiFi bulduğumuz zamana bırakabiliriz.

Her ülkenin kuralları farklı, kimisinde pasaport bilgileri vs gerekliyken kimisinde de ekmek alır gibi sıradan bir işlem. Eğer adres sorulursa, konakladığınız bir otelin adresini verebilirisiniz.

Diğer bir seçenek Türkiye’de kullandığınız operatörü yurtdışında da kullanılabilir hale getirebilir, internet paketi satın alabilirsiniz. Yalnız bunun için ödeyeceğiniz ücretler gerçekten çok fazla ve limitler dalga geçer gibi.


IMG_7782.jpg

 

2 cevap

  1. Atilla Akdeniz dedi ki:

    Merhaba;
    Bilgilendirmeler çok faydalı olmuş. Bu konu önemliydi :) Tüm bunlara ek bir bilgiyi de ben eklemek isterim.International sim diye bir olay da var http://www.travelsim.com/ adresinden kontrol edilebilir. Tek sim ile tüm dünya gibi bir durum söz konusu ama fiyatların çok ucuz olmasa da türkiye’de kullandığımız hattı yurt dışında kullanmaya çalışmaktan daha ucuz olduğu kesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir