Gürcü – Rus Dostluk Anıtı

Created with Sketch.

Gürcü – Rus Dostluk Anıtı

Gürcü Askeri Yolu’ndan geçerken Dostluk Anıtı’nda mola verin, harika manzaranın tadını çıkarın!

Eğer Gürcistan’dan Rusya’ya doğru ilerliyorsanız Tiflis ile Vladikavkaz arasında Terek Irmağı boyunca uzanan Gürcistan Askeri Yolu üzerinde yer alan devasa “dostluk” anıtını muhakkak göreceksiniz. Gürcistan-Rusya Dostluk anıtı, Şeytan Vadisi’ne ve Kafkas Dağları’na çok güzel bir noktadan bakmakta olan, 600 metrelik bir uçurumdan sarkan, dairesel bir balkon gibi görünüyor.
Gürcü Askeri Yolu’nu kullanıyorsanız bu nokta, mola vermek ve güzel fotoğraflar çekmek için çok havalı!

Bu anıtın hikayesi ise şöyle;
1783 yılında Rusya İmparatorluğu (Rus Çariçesi II. Katerina) ile Doğu Gürcistan Krallığı (Kartli-Kakheti Kralı II. İrakli) arasındaki Georgiyevsk Antlaşması, Doğu Gürcistan’ı Rusya’nın koruması altına almış. Kral, bu antlaşmaya göre o dönem hüküm süren Bagrationi hanedanına destek ve koruma karşılığında, Rus imparatoruna bağlılık sözü vermiş. Ancak birkaç yıl sonra, bu vaatlerin pek değeri kalmamış olacak ki 1795 yılında Pers hükümdarı Ağa Muhammed Şah, Gürcü krallığını yağmaladığında, Ruslar korumak için hiçbir şey yapmamış, hatta İran’a savaş ilan edip Transkafkasya’ya asker göndermeleri çok zaman almış. Hal böyle olunca da komşu ülkeler arasındaki gerilim bu yıllarda alevlenmiş.

Yıllar sonra Gürcistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olarak, SSCB’nin bir parçası olarak varlığını sürdürürken, Sovyetler Birliği hükümeti, antlaşmanın 200. yılını kutlamak için 1983 yılında anıtı inşa ettirmiş. Tasarımını Ünlü Gürcü Mimar George Chakhava yaparak anıtı muhteşem manzarayı sergileyen güzel bir noktaya yerleştirmiş.

Burasının adı aynı zamanda Gudauri Dostluk Anıtı, Gudauri Panorama veya Georgyevsk Anlaşması Anıtını olarak da biliniyor. Çünkü Anti-Sovyet Gürcüler, antlaşmayı anmak için inşa edilen anıtlardan pek memnun olmamışlar. Zaman zaman protestolar düzenlemiş, Rusya’nın anlaşmayı hiçe saydığını vurgulayan özel yayınlar çıkararak geçmişte yaşananları tekrardan hatırlatmışlar. Hatta Rusya karşıtı bazı eylemciler Gürcü polisi tarafından “halklar arasında kargaşa çıkarmak” suçlamasıyla tutuklanmış. Yani bu anıtlar her kesim tarafından sevilmiyor, bu sebeple farklı isimlerle anılabiliyor, hazırlıklı olun.

Silindir şeklindeki anıtın içinde, Zurab Tsereteli tasarımı canlı renklere sahip duvar resimleri var. Bu resimler, Gürcü ve Rus tarihlerinden sahneleri içeriyor. Gürcü ve Rus kahramanlar, çiftçiler, masallar ve komünist semboller tasvir ediliyor.

Anıt balkondan, nehirlerin ve kollarının nasıl aktığını, vadinin eteğinde bulunan küçük turkuaz bir göl görebilirsiniz. Orası yapay bir yerel balıkçılık gölüdür. Uzakta bazen küçük beyaz noktalar şeklinde koyun sürülerini görebilirsiniz. Yuvarlak Miketi Dağı’nı da görebilirsiniz.

Gürcü şair Shota Rustaveli’nin iki dilde yazılmış şiiri (Rusça ve Gürcüce), sanatsal kompozisyonun merkezinde yer almaktadır. Şiir, dostluğa ve sadakate adanmıştır. Rusya ile Gürcistan arasındaki sıcak ilişkilerin bir sembolü gibidir.

Anıta Nasıl Gidilir?
Rusya-Tiflis yolu boyunca seyahat ettiğinizde “Gürcü – Rus Dostluk Anıtı” uzaktan görülebilir ve kolayca fark edebilirsiniz. Anıta, Tiflis’ten ve diğer Gürcü şehirlerinden minibüs ya da taksi ile ulaşabilirsiniz. Minibüsle gidiyorsanız önce Gudauri veya Kazbegi’ye ulaşmak gerekiyor. Tiflis-Kazbegi otobüs biletinin maliyeti yaklaşık 4-5 dolar civarında. Minibüsler gün boyu hareket ediyor ve neredeyse her saat bir araç bulmak mümkün.

Başka Neler Yapılabilir?
Burası yaz aylarında, yamaç paraşütçülerinin de tercih ettiği bir noktadır aynı zamanda. Genellikle buralarda uçar ve iniş yaparlar. Eminim bu etkileyici manzara, kuşbakışı daha da muhteşem görünüyordur. Ayrıca manzaralar sadece yazın değil, yılın her mevsiminde de güzeldir. Gürcü Askeri Yolu, ilgi çekici birçok yerin yanından geçen en güzel yollardan biridir. Eğer buralara geldiyseniz Gürcistan’ın en iyi kayak merkezi sayılan Gudauri ile Gergeti Trinity Kilisesi’ne de gidebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir