İran’daki Şaşırtıcı Kızıl Köy: Abyaneh

Created with Sketch.

İran’daki Şaşırtıcı Kızıl Köy: Abyaneh

İran’ı tanımak için; eski mimarisini, kültürünü, dilini ve geleneksel ritüellerini korumuş, toprak kırmızısı kerpiç evleri olan bu güzel köyü keşfedin.

Abyaneh köyü, şüphesiz İran’ın en eşsiz destinasyonları arasında yer alıyor. Ziyaret ettiğinizde köyün görüntüsü sizi kesinlikle şaşırtacak. Yıllar içinde kültürünü, dilini, mimarisini, kostümünü ve geleneksel ritüellerini büyük ölçüde korumuş olan bu antik köy, topraklarının rengiyle de ünlüdür. Olağandışı yüksek demir oksit seviyesi nedeniyle, Abyaneh köyündeki toprak kırmızımsı, güzel bir renge sahiptir ve bu da onu daha da ayırt edici kılar.

Gilan bölgesindeki Masouleh köyüne ve Uraman Takht’ın diğer dağlık köylerine de biraz benzeyen ve etrafı güzel dağlarla çevrili, çatısı aynı zamanda evin avlusu olan basamaklı yapıdaki kırmızı kerpiç evler, ilk bakışta köye dair ilk izleniminiz olacak ve burayı seveceksiniz.

Abyaneh, Orta İran’da pitoresk bir dağ köyüdür. Kırmızı kil evler, Karkas dağının eteğinde güzelce gizlenmiştir. Evler maksimum güneş ışığını alabilmek için doğuya bakan dağ yamacında konumlanmıştır.

Kızıl köy olarak da bilinen Abyaneh, İran’ın en eski köylerinden biridir ve onu İran’ın merkezinde harika bir turizm merkezine dönüştüren benzersiz özelliklere sahiptir. İran’ın en çok ziyaret edilen şehirlerinden olan Kaşan ve İsfahan şehirlerine nispeten yakın olduğu göz önüne alındığında, Abyaneh, İran’a seyahat eden her gezginin güzergahına dahil etmesi gereken, mutlaka görülmesi gereken etkileyici bir yer.

Abyaneh ile ilgili en ilginç noktalardan biri, yerel sakinlerinin kültürüdür. Köyün yaşlıları, aslen Sasani İmparatorluğu’nun dili olan ve yüzyıllar önce ortadan kaybolan Orta Farsça’yı hala konuşmaktadır. İnsanların burada giyinme biçimleri de çok dikkat çekicidir. Çoğu kadın, omuzlarını örten baskılı veya işlemeli kırmızı çiçeklerle büyük beyaz şallar giyer. Ayrıca renkli elbiseler ve özel bir pantolon giyerler. Kadınlar kışın kıyafetlerine bir de kadife yelek eklerler. Erkekler de siyah yelek ve geniş bol paçalı pantolonlardan oluşan geleneksel kıyafetler giyerler. Onların özgün giyim tarzları, buraya gelen ziyaretçilerin fotoğraflarını süslemişlerdir. Ayrca köyün kesin tarihini gösteren hiçbir kanıt yoktur; ancak tarihçiler, Sasani İmparatorluğu’ndan (MS 700) beri var olduğunu biliyorlar.

Abyaneh, Sasani dönemine kadar uzanan çok zengin bir tarihe sahiptir. Bu köyün tepesinde bir Sasani kalesinin kalıntıları görülebiliyor ve şu an burada arkeolojik kazılar devam ediyor. Köyün uzak konumunun ve tarih boyunca tecrit edilmesinin, en geleneksel yerel törenlerin ve bayramların yanı sıra dil ve halk kültürünün diğer yönlerinin korunmasına yol açtığına inanılıyor. Bu, evlerin antik mimarisinde de belirgindir. Abyaneh’in kerpiç evlerinin kafesli pencereleri ve ahşap balkonları ve bunların sıra dışı kırmızı rengi, köyün başlıca güzelliklerinden ve cazibe merkezlerinden biridir.

Köyün içindeyken, köyün en etkileyici binası olan Jame Camii’ni ziyaret etmeyi unutmamaya çalışın. On birinci yüzyılda inşa edilen cami, şaşırtıcı antik oymalara ve Selçuklu döneminden kalma ünlü bir ceviz ağacından mihraba sahiptir. Ek olarak, köyün hemen tepesindeki kaleyi ve bir Zerdüşt ateş tapınağını ziyaret edebilirsiniz.

Köy nispeten ılıman bir iklime sahip olduğundan, neredeyse yılın her zamanında ziyaret edilebilir. Bununla birlikte, Abyaneh’i ziyaret etmek için en iyi zaman İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Abyaneh köyüne hem Kashan’dan hem de İsfahan’dan kolayca ulaşılabilir. Kashan’dan arabayla yaklaşık 1 saat, İsfahan’dan 2 saat sürüyor. Köy, Kashan’ı İsfahan’a bağlayan otoyoldan kısa bir ayrıldığınızda kısa bir mesefede yer aldığı için harika bir mola yeri olarak da tercih edilebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir