Transfagarasan Yolu Gezi Rehberi

Created with Sketch.

Transfagarasan Yolu Gezi Rehberi

Karpat Dağları’nı Aşan O Güzel Yol: Transfăgărășan

Romanya’ya gitmeyi planlıyorsanız, Transfagarasan’dan geçmeyi, Balea Gölü yanında Kurtos Kalacs yemeyi ve Fagaraş dağlarının zirvesine çıkmayı unutmayın!

Burası komşu ülkelerdeki motosiklet sürücülerinin ve spor otomobil kullanıcılarının hafta sonu uğrak mekanlarından. Hatta uzun road trip yapanların rotasına dahil etmek için bir sürü sıkıcı yerden geçmek zorunda kaldığı güzel bir yol. Buraya motosikletimle üç defa gitme şansım oldu ve hepsinde de farklı rotaları tercih ettim. Bu yazıda, hangi yoldan ve hangi zamanda gidilmeli sorularına cevap bulabilirsiniz.

Romanya’daki en yüksek dağlardan geçen Transfagarasan, ünlü Top Gear tarafından “Dünyanın En İyi Yolu” seçilmiş. Bana göre en iyisi olmasa da bu yolun keyifli ve güzel olduğu kesin. Transfagarasan’ın popülerliği, aynı zamanda güzel manzaralar sunmasından da geliyor. Dik dağlarla korunan açık vadi kesinlikle muhteşem. Romanya’nın doğal güzelliği beni her zaman etkilemiştir. Transfagarasan’ı ziyaret ettiğim bir yolculuğumda burada bir hafta boyunca kamp yapmış ve zirveye doğru günlük yürüyüşler yapmıştım. Dağcılar ve kamp yapmayı sevenler için de Transfagarasan harika bir alternatif.

Transfagarasan’ın Tarihi

DN7C olarak da bilinen bu dağ geçidi, Transalpina’dan sonra ülkenin ikinci en yüksek yoludur. Nikolay Çavuşesku’nun emriyle 1970 ve 1974 yılları arasında inşa edilmiş. Yolun stratejik önemi ise olası Sovyet işgali durumunda askeri sevkiyat ve diğer ihtiyaçlar için kullanılabilecek alternatif bir yol olmasıymış (şimdilerde çok yüksek oranda turistik amaçla kullanılıyor).

Yolun inşası, askeri güçler ve hapishanelerden gelen siviller tarafından, yaklaşık 6 milyon kilogram dinamit kullanılarak yapılmış. Projenin mali boyutunun yanında can kayıpları da korkutucu seviyelerdeymiş. Resmi raporlar, Transfagarasan’ı inşa ederken sadece 40 askerin öldüğünü söylese de, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğine inanılıyor.

Keen Uneek

İlginç bir detay ise inşaatın dağın iki tarafında da aynı anda başlamış olmasıymış. İşçiler buluştuğunda yol nihayet birleşmiş ve tamamlanmış. (Buluşma noktasını merak edenler, yol üzerindeki Poarta Intalniri anıtını bulmanız yeterli.) Transfagarasan yolu 20 Eylül 1974’te tamamlanmış, ancak yolun asfaltlanması 4 yıl daha sürmüş. Yani bugün bildiğimiz şekliyle Transfagarasan, 1980 yılında tamamlanmış.

Transfagarasan Hakkında İlginç Bilgiler

  • Romanya’daki en uzun karayolu tüneline sahip. (887 metre – Capra Tüneli).
  • Yol 91 kilometre uzunluğunda.
  • En yüksek nokta 2042 metre (Transalpina’nın en yüksek noktası 2145 metre).
  • Yolda 833 küçük köprü ve 28 viyadük var.

Buraya Gelmek İçin En İyi Zaman

Sonbaharın sonlarına doğru kapanan yol, neredeyse ilkbaharın sonlarına kadar da kapalı kalmaya devam ediyor. Güney kesiminde Piscu Negru’ya, kuzey kesiminde Balea-Cascada’ya kadar ulaşmak mümkün olabilir; fakat güney ile kuzey arasındaki geçiş için yolun açıldığı zamanı beklemeniz gerekir. Eğer sonbahar veya ilkbaharda ziyaret etmeyi planlıyorsanız, yolun açık olup olmadığını öğrenmek için yerel yetkililere danışabilirsiniz

Transfagarasan’ı ziyaret etmek için en iyi zaman kesinlikle yaz ayları diyebilirim. Ancak, Balea Gölü’ndeki sıcaklıkların aşağılara göre her zaman daha düşük olduğunu unutmayın, yanınızda kalın giysiler bulundurmayı ihmal etmeyin. Ağustos başında ziyaret ettiğimde bile dağların tepesinde kar vardı. Hatta Capra Gölü’ne çıkmayı planlıyorsanız, yiyecek içeceklerinizi, rahat ayakkabılarınızı ve yürüyüş kıyafetlerinizi hazırlamayı unutmayın.

Bu arada kışın Balea Gölü’ne gitmek isterseniz teleferiğe binebilir ve göle kolayca çıkabilirsiniz.

Dikkate almanız gereken önemli bir detay da gideceğiniz gün seçimi olmalı. Çünkü Transfagarasan’ın yerel halk arasında da çok popüler olduğunu unutmayın. Hafta sonları veya resmi tatillerde buradaki trafik oldukça yoğun olabiliyor. Yolculuk motosikletle bile yorucu geçebiliyor.

Transfagarasan Teleferiği

En iyi manzaralar ve en iyi deneyim için, aracınız ile zirveye çıkmanızı tavsiye ederim. Ancak, sadece Balea teleferiğine binmek istiyorsanız:

-Teleferik her gün sabah 9’dan akşam 5’e kadar açık. Bir yetişkin için tek yön bilet 30 RON, çocuklar için tek yön bilet 15 RON’dur.
-Teleferiğin toplam uzunluğu 3700 metre, maksimum yüksekliği 2040 metre.
-Kuvvetli rüzgar veya olumsuz hava koşullarında teleferik çalışmıyor.

Ayılar ve Yaban Hayatı

Transfagarasan, çoğu kişi tarafından ayılarıyla anılır. Birçok turist, özellikle Balea Gölü ve Vidraru Barajı arasındaki bölümde, yol boyunca ayıları gördüğünü söyler. Bir seferinde ben de ayı ailesi ile karşılaşmıştım. Bir arabanın camından atılan ekmekleri yiyorlardı. Aslında bu doğru bir davranış değil, eğer siz de karşılaşırsanız onlara çok yaklaşmayın ve yemek vermeyin.

Transfagarasan’a Nasıl Gidilir?

Bükreş’ten Transfagarasan’a
Bükreş’ten Cartisoara’ya 270 kilometre var (durmadan 4 buçuk saat). Bükreş’ten Transfagarasan’a ulaşmak için Pitesti’ye giden otobanı takip etmeniz, ardından Curtea de Arges’e ve ardından Balea Gölü’ne gitmeniz gerekir.
Balea Gölü’nden sonra Transfagarasan’ın ünlü virajlı bölümünü inebilir ve geceyi Sibiu’da geçirebilirsiniz. Daha fazla zamanınız varsa, Sibiu’da birkaç gün geçirebilirsiniz. Çarpıcı mimarisi ve çok sayıda büyüleyici müzesi ile güzel bir şehir.

Brasov’dan Transfagarasan’a
Brasov’dan Transfagarasan yoluna ulaşmak isterseniz, Fagaras şehrine giden yolu takip etmeniz ve ardından sola Cartisoara’ya dönmeniz gerekir. Cartisoara’ya gitmeden önce, Porumbacu de Sus’daki (Castelul Zanelor) Kil Kalesi’ni ziyaret etmenizi öneririm. Romanya’nın en güzel kalelerinden biridir!
Brasov’dan Balea Gölü’ne giden yol 135 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık iki buçuk saat sürüyor. Balea Gölü’ne ulaştıktan sonra Brasov’a geri dönmeyi seçebilir veya yolculuğunuza Transfagarasan’ın güney tarafında devam edebilir, sırasıyla; Vidraru Barajı, Poenari Kalesi ve Curtea de Arges Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu durumda, geceyi Curtea de Arges civarında bir yerde geçirmeniz gerekebilir.

Sibiu’dan Transfagarasan’a
Sibiu’dan Transfagarasan’a gitmek en kolay yoldur. Balea Gölü’ne giden yol sadece 80 kilometre uzunluğunda ve bir buçuk saat sürüyor. Balea Gölü’nden yine Curtea de Arges yakınlarında bir yere geçebilir ve ardından Transalpina’ya ve oradan da Sibiu’ya geri dönebilirsiziz. Bu rota diğerlerine göre biraz daha uzun.

Yola başlamadan önce yakıt ve yiyecek hazırlığı yapmayı unutmayın. Çünkü orayı çok sevebilir ve daha uzun vakit geçirmek isteyebilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.

“Romanya’ya gitmek için gereken belgeler ve masraflar”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir